Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az első negyedévben 52.605-en kértek magyar állampolgárságot

2011.04.01

MTI
Budapest| 

Az egyszerűsített honosítási eljárás első negyedévében 52.605-en kérelmezték a magyar állampolgárságot - tájékoztatta a nemzetpolitikai államtitkárság pénteken az MTI-t. Állampolgársági esküt március 12. óta 477-en tettek.  

szemelyi-igazolvany_4.jpg 

A kérelmeket 60 százalékban Magyarországon - a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban, illetve az anyakönyvvezetőknél-, 40 százalékban pedig külképviseleteken adták be. A négy legfrekventáltabb befogadóhely: Csíkszereda, Budapest, Szabadka és Kolozsvár - közölte az államtitkárság, Wetzel Tamás miniszteri biztos péntek délutáni adatai alapján.

Mint írták, Magyarországon 920 településen, külföldön 65 külképviseleten kérvényeztek az első negyedévben állampolgárságot. Március 12. óta 477 állampolgársági esküt tettek le.

Az államtitkárság arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérelem beadásától számított 3-5 hónapon belül – a hiánypótlásra való felszólítás esetén ennél hosszabb idő múlva – lehet érdeklődni az eskütétel felől.

Az eljárás során továbbra sem merült fel semmilyen probléma, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az anyakönyvezetők, a külképviseletek és a kormányablakok továbbra is megfelelő szakértelemmel és hozzáállással végzik munkájukat - zárul a közlemény.

Egyszerűsített honosítási kérelmeket január 3-tól lehet benyújtani.

A törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.
 

 

usoPreviewPopup
usoPreviewPopup
 
usoPreviewPopup
 
usoPreviewPopup
 
usoPreviewPopup
 
usoPreviewPopup
 
usoPreviewPopup
 
usoPreviewPopup
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.