Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csak az útlevelünk bánná a magyar állampolgárságot

2011.05.11

Veres István
Pozsony

 

Ha valaki a szlovák állampolgársági ellentörvényre fittyet hányva úgy dönt, kérelmezi az egyszerűsített magyar honosítást, a szlovák állampolgárság elvesztését nem feltétlenül kell, hogy megérezze. Újdonsült magyar állampolgárként ugyanis majdnem ugyanolyan jogokkal rendelkezhetünk Szlovákiában, mint annak előtte.

szemelyi-igazolvany.jpg 

Ha a törvény értelmében valaki bejelenti, hogy önszántából felvette egy másik ország állampolgárságát, a belügyminisztérium megteszi a szükséges lépéseket. „Az állampolgárság elvesztése egy másik felvételével automatikusan megtörténik, a minisztérium munkatársai törlik az illetőt a szlovák állampolgárok jegyzékéből” – válaszolta lapunk megkeresésére Ľubomíra Miklovičová, a belügyminisztérium kommunikációs osztályáról. Az, hogy ezzel mitől esik el az adott személy, már nem a belügyminisztérium hatásköre, tette hozzá Miklovičová.

Marad a nyugdíj és a munkanélküli segély is
A szlovák állampolgárság elvesztése miatt nem foszthatnak meg senkit sem a nyugdíjától, sem a szociális juttatásoktól, tájékoztatta lapunkat a Szociális Biztosító. „A nyugdíjjogosultság megítélésénél és a szociális juttatások esetében az állampolgárság nem feltétel” – állítja Jana Ďuriačová, a Szociális Biztosító sajtóosztályának igazgatója. Kitért arra is, hogy az állampolgárság elvesztése a munkanélküliek esetében sem von maga után változásokat. „Az állampolgárságot a munkanélkülieknek járó juttatások megítélésénél sem vesszük figyelembe. Ha az illető meghatározott ideje fizeti a járulékokat a biztosítónak, megkapja a munkanélküli segélyt” – magyarázta.

A tartózkodási engedély automatikusan jár
Az állampolgárság elvesztésével érvénytelenné válik a személyi igazolványunk és az útlevelünk (a honosítással magyar útlevelet kapunk), amely az állandó lakhelyről szóló okmány is egyben. Ennek hiányában viszont tartózkodási engedélyre van szükségünk. Tartózkodási engedély nélkül három hónapig tartózkodhatnak az ország területén idegen állampolgárok, utána szükséges valamilyen jogalapot szerezni az itt-tartózkodásra. A visszahonosított szlovákiai magyarok esetében ez sem kell, hogy problémát jelentsen, nyilatkozta Lancz Attila, a Fórum Kisebbségkutató Intézet mellett működő Jogsegélyszolgálat munkatársa. „Az állandó, vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt a jelenlegi törvények értelmében mindenki megkaphatja, aki legalább öt éve állandó lakhellyel rendelkezik az ország területén” – hangsúlyozza a jogász. A hatóság ez esetben csak akkor utasíthatja el a kérelmet, ha az illetőt nemkívánatos személynek minősítik. Kizárólag a magyar állampolgársága miatt viszont nem minősíthetnek valakit nemkívánatos személynek, állítja Lancz Attila.

Hátrányba egyetlen téren kerülhetünk: szlovák állampolgárság híján nem dolgozhatunk a köz- és államigazgatásban, a belügy kötelékében.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.