Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megdrágultak a várak és kastélyok belépői Csehországban

2011.03.28

Kokes János
Prága 

Jelentősen megugrott a csehországi műemlékek, elsősorban a várak és a kastélyok belépőinek ára az idén Csehországban.

A fő turistaszezon április elsején kezdődik, s számos helyen erre az alkalomra érdekes és színes kísérőprogramokkal készülnek.

A belépők átlagban tízszázalékos drágulásának legfőbb oka, hogy a kulturális tárca az idén pénzhiányratelc_town.jpg hivatkozva csökkentette a város és a kastélyok működtetésének és fenntartásának állami támogatását. A kevesebb pénz miatt a műemlékek fenntartói többnyire visszafogták a karbantartási és felújítási munkákat is, illetve a legszükségesebbekre korlátozták azokat.

"Csak a feltétlenül szükséges javításokkal számolunk, azokkal is csak a szezon befejezése után, amikor már tudni fogjuk, milyen bevételeink voltak" - mondta újságíróknak Marie Jirková, a dél-morvaországi Telč műemlékvédelmi központjának szóvivője. Telč városközpontja 1992 óta rajta van az UNESCO világörökségi listáján.

"A kulturális minisztérium az idén kevesebbet kapott az állami költségvetésből, mint a korábbi években. Nagyjából tíz százalékkal csökkentettük ezért a műemlékek támogatását is" - magyarázta a helyzetet Dagmar Šnajderová, a nemzeti műemlékvédelmi intézet kromerízi szóvivője. Rámutatott arra is, hogy a várak és kastélyok fenntartóinak ugyanakkor az energia-, illetve a vízárak emelkedésével is meg kell birkózniuk.

"Szinte mindenütt parkok és kertek vannak, amelyeket nyáron öntözni kell. Ez komoly összegekbe kerül" - jegyezte meg Šnajderová.

A várak és kastélyok üzemeltetői fokozott erőfeszítéseket tesznek, hogy megtartsák látogatóikat. Különféle kedvezményeket hirdettek meg, bővítették a látnivalók sorát, kísérőrendezvényeket szerveznek.

lednice-zamek.jpgA dél-morvaországi Lednicében, a Lichtenstein család ősi birtokán, például megnyitják a gyerekszobákat és kiállítást rendeznek a régi játékokból. A Prágához közeli Křivoklát kastélyban látogathatóak lesznek az egykori várárkok, illetve néhány titkos kazamata. Az észak-csehországi Náchodban a régi korok kitüntetéseiből és érdemrendjeiből készül egy nagyszabású kiállítás. Több vár és kastély pedig késő esti, éjjeli látogatásokat, programokat készít az érdeklődők számára. Az udvarokban a nyáron koncertek, színjátékok, gyerekműsorok lesznek.

Petr Kroupa, a brünni műemlékvédelmi központ igazgatója szerint igaz, hogy drágábbak lettek a belépők a várakba és a kastélyokba, de "egy-egy műemlék megtekintése még mindig olcsóbb szórakozás, mint egy menő filmje való mozijegy". Kroupa bízik abban, hogy a különösen az iskolák és a gyermekes családok továbbra is hűséges látogatói lesznek a csehországi műemlékeknek.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.