Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gentleman Biblia

2011.04.04

SAci


Tom Ford a Gucci és YSL egykori kreatív igazgatója, napjainkban a Tom Ford divatmárka vezetője és egyben független filmrendező is. De mindenekfelett 100%-ig gentleman. Nem csak öltözködésében, hanem stílusában, hitvallásában és életvitelében is a gentlemani eszmék hirdetője és követője. Célja pedig nem kisebb, mint elérni, hogy korának férfi társadalma is visszatérjen az úriemberi eszmékhez és stílushoz.

A gentleman kifejezést évszázadok óta olyan férfiak leírására használtuk, akik művelt, magasan képzett, kifinomult ízlésű, jó családból származó úriemberek voltak. Míg pár száz éve a gentleman ismertetőjegyei közé tartozott a gazdagság és előkelőség, melynek köszönhetően egyetlen gentlemannek sem kellett kétkezi munkát végeznie (sőt, szigorúan tiltott és lenézett tevékenység volt adott társadalmi körökben), addig a 21. század új gentlemanje kicsit már más szabályok szerint formálódik és éli mindennapi életét. Ma már a munkanélküliség nem erény Tom Ford szerint, hanem épp ellenkezőleg, az egyik legnagyobb szégyennek számított egy gentlemanre nézve.

3990570476.jpg 
 

Tom Ford a divatvilág egyik igen kiemelkedő tervezője és nem mellesleg egy ízig-vérig gentleman, aki azt szeretné, hogy a világ többi férfija is tartsa be az alapvető gentlemani szabályokat, amitől egy férfi tényleg férfi lesz a szó kicsit talán régimódi, de ma is érvényes értelmében. Legyen hős lovag, jól öltözött herceg és férfias, stílusos megjelenésű úriember minden helyzetben és időben embertársaival szemben.

  Szerinte 5 olyan szabály van, melyeket mindig betartva egy férfi bármilyen szituációban meg tudja tartani modern gentlemani státuszát. Ezeket a parancsolatokat korábban Jefferson Hackkel osztotta meg az Another Man Magazine 2011-es tavasz/nyári kiadásában.  

4683156178.jpg 

1. Ha kilépsz a lakásodból, mindegy, hogy hová mész, mindig add magadból a legjobbat, mert ezzel megtiszteled a világot és azokat, akik körülvesznek téged.
2. Napjaink gentlemanjének muszáj dolgoznia. Azok, akik nem dolgoznak, teljesen unalmasak és általában maguk is életuntak. Szenvedélyesnek, elkötelezettnek és szakmailag termékenynek kell lennie egy gentlemannek ahhoz, hogy példát tudjon mutatni másoknak.
3. A jó modor nagyon fontos, de még fontosabb, hogy tudjuk, mikor mit illik. Például én mindig kinyitom az ajtót a nőknek, viszem a kabátjukat és teszek róla, hogy az utca fal felőli oldalán sétáljanak mellettem. Emellett alapvető udvariasság, hogy felállok, ha új vendég érkezik az ebédlőasztalhoz vagy ha éppen távozik onnan valaki.
4. Ne legyünk soha pozőrök, rasszisták, vagy szexisták! És soha ne ítéljünk meg embereket a szociális hátterük alapján.
5. Egy férfi sose hordjon rövid nadrágot a városban. A papucs és sort a városban nem megfelelő viselet. A sortot csakis a teniszpályán vagy a strandon lehet elfogadni.

  Tehát a modern kori gentlemanek élete semmivel sem kevésbé kihívásokkal teli, mint elődeiké. Nem csak megjelenésükre, viselkedésükre és szociális érzékükre kell odafigyelniük, miközben folytonosan szinten kell tartaniuk kulturális és lexikális ismereteiket (vagyis a ValóVilág bentlakóinak ismerete néhány focista neve mellett nem elég), hanem ma már saját tehetségüknek köszönhetően kell, hogy képesek legyenek egész üzleti birodalmakat és hírnevet építeni.  

5383570932.jpg 

Ezek alapján talán elmondhatjuk, hogy mégsem változott olyan sokat a modern gentleman képe. Az elvárás ma is ugyanaz, mint száz vagy ezer éve: legyen férfias, magabiztos, stílusos, intelligens és egyben emberileg és szociálisan érzékeny. Vagyis legyen ő a herceg fehér lovon.

Uraim, a kihívás, mint eddig is, most sem könnyű, de nem is lehetetlen a teljesítése. Ha úgy érzik, hogy szükségük van további ötletekre, tanácsokra arra nézve, hogy miként is lehetnének igazi gentlemanek, akkor látogassanak el a gentleman.hu oldalára, ahol szép számmal találnak majd hasznosítható ötleteket és tanácsokat.
 

usoPreviewPopup
usoPreviewPopup
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.