Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macskaszeretet

2011.03.20

               Macskaszeretet 

FloA macskák tényleg viszontszeretnek minket. Legalábbis ezt mutatja egy új tanulmány, mely a napokban jelent meg. Ezzel pedig, úgy tűnik, végleg megcáfolták azt az elképzelést, hogy a macskák képtelenek valódi kötődést érezni az emberek iránt.  

sshot-2011-03-20--2-.jpg  

A tanulmány nemrég jelent meg a Viselkedési Folyamatok című amerikai szaklapban, és egyszer s mindenkorra leszámol azzal az elképzeléssel, hogy a macskák hidegszívű teremtések és csupán a táplálék és a kényelem miatt maradnak gazdáik mellett.

A kutatáshoz közel félszáz macskát és tulajdonosaikat tanulmányozták éveken keresztül. A megfigyelés során észrevették, hogy a macskák nem csupán megtanulják és értelmezik az emberek viselkedését, de reagálni is képesek rá. Sőt az is bebizonyosodott, hogy kölcsönösen képesek hatni egymás személyiségére.

A kutatók megfigyelték, hogy szociális interakció van a macskák és tulajdonosaik között, méghozzá határozott, erős. Van, amikor a cicák kedveskednek az embernek és fordítva. A macskák megtanulják és értelmezik a reakcióinkat, így adott esetben, mondjuk hangulatingadozás esetén hamarabb képesek reagálni, mint a közelünkben élő emberek.  

sshot-2011-03-20--3-.jpg 

„Bár a korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy a férfiak általában egyből igen könnyen kijönnek a cicákkal, az is kiderült, hogy az interakció mélyebb és erősebb a nőkkel szemben.” – magyarázta a tanulmány szerzője, Manuela Wedl, a Bécsi Egyetem kutatója.

Az is kiderült, hogy a macskák képesek visszaemlékezni arra, ha az emberek kedvesek velük és viszonozni is képesek a kapott szeretetet. Sőt, ha ők igénylik a kedveskedést, de a tulajdonos éppen nem tudja teljesíteni ezt, akkor képesek rugalmasan kezelni a helyzetet és később odabújni a gazdihoz.

A kutatás eredményei közt szerepel az is, hogy az idős hölgyek, akik macskabarátok – bár egyre több sztereotípia övezi őket – sokkal kevésbé hajlamosak a depresszióra vagy a magányra, mint a kedvencet nem tartók. A férfiakra ez kevésbé jellemző, mert ők más jellegű érzelmi kötődést éreznek az állatok iránt, legalábbis a kutatás valami ilyesmit sugall. Mindenesetre végre bebizonyosodott, hogy a kutyák mellett a macskák is társai és barátai lehetnek az embernek, sőt, akár még az érzelmi állapotot is pozitívan befolyásolhatják.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.