Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Online méreg

2011.06.25

Alig érthető, mi az oka annak, hogy Európában egyre többen internet segítségével szerzik be gyógyszereiket; figyelmen kívül hagyva, hogy az online úton beszerzett orvosságok több mint 50 százaléka hamisítvány. 

Bár Szlovákiában az internetes gyógyszervásárlásnak eddig nem volt nagy hagyománya, félő, hogy az egészségügyi rendszer változásai miatt többen az olcsóbb beszerzés mellett döntenek.
                                                                                                                                                                                                 0319tablettak_1237409805.jpg
A hamis gyógyszerek elterjedésének elsődleges oka, hogy hatalmas üzletet, óriási profitot jelent a hamisítóknak, a fogyasztók pedig olcsóbban juthatnak hozzá, mint a patikában. Pedig a bizonytalan eredetű gyógyszerek több veszélyt rejtenek. Ha összetételük megegyezik is az eredetiével, szinte biztos, hogy a hatóanyag mennyisége nem felel meg az előírásnak. Még kockázatosabb, ha az illegális gyógyszer összetétele ismeretlen, hiszen nem tudni, milyen hatást gyakorol a betegre. A szakértők szerint az életükkel játszanak azok, akik a neten recept nélkül jutnak a vényköteles gyógyszerekhez. A hamisítók az internethasználók kényelmével számolnak, pontosan tudják, kiket, milyen termékkel célozzanak meg.

A leggyakrabban hamisított és a neten árusított gyógyszerek között a toplistát a potencianövelő kék tabletta vezeti, de ugyancsak megvásárolható a merevedési zavart kezelő valamennyi szer utánzata is. A nők meggondolatlanul rendelik meg a fogyasztótablettákat – orvosi ajánlás, recept nélkül –, nem foglalkoztatja őket a gyógyszer eredete. Sajnos, újabban rák- és szívgyógyszerek megjelenéséről is hallani lehet. A lefoglalt gyógyszerszállítmányok elemzése során fény derült arra, hogy egyes orvosságcsoportok híján vannak bárminemű hatóanyagnak, illetve csak kis mértékben tartalmaznak gyógyításra alkalmas összetevőt. Ami különösen a hamis antibiotikumoknál veszélyes, a kis mennyiségű hatóanyag nem fékezi meg a baktériumtörzsek szaporodását.

Még veszélyesebb, ha az álgyógyszer mérgező anyagokat tartalmaz – téglaport, fagyállót. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a hamis gyógyszerek miatt eddig csupán néhány nem túl súlyos eset történt, hiszen az interneten egymást érik azok a honlapok, ahol néhány kattintással hozzájuthatunk a bizonytalan eredetű szerekhez.

Mivel Európában megnőtt a hamisított orvosságok forgalma, s e téren megdöbbentő a lakosság tájékozatlansága, a kék tablettát gyártó gyógyszertársaság információs kampányt hirdetett. Ugyanis 77 millió európai szerzi be gyógyszereit illegálisan, a kontinens nyugati részének polgárai több mint 10 millió eurót fizetnek a legjobb esetben hatástalan tablettákért. Az eredeti orvosságokat gyártó cég nemcsak a betegek érdekei, hanem saját bevételeinek védelmében is lépni kíván. Mivel tartanak attól, hogy a vámhatóságoknak nem sikerül felgöngyölíteni a hamis szereket gyártókat és forgalmazókat (a hamis gyógyszerekre épülő iparág Kínában, Indiában és Hongkongban virágzik), a többi gyógyszertársasággal együtt kísérletet tesznek a gyógyszerdobozok egyedi azonosítására, speciális vonalkódokkal, csipekkel látják el. Ám amíg erre sor kerül, kis hazánkban nem csupán drog-, hanem gyógyszerkereső kutyákat vetnek be a kétes küldemények felkutatására. Persze, egyszerűbb volna, ha kerülnénk az online gyógyszervásárlást. Ne a saját, hanem mások kárán okuljunk…

Péterfi Szonya
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.