Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A rebellis Komáromban

2011.04.28

V. Krasznica Melitta
Komárom |

 

Április 30-án, szombaton 19 órától mutatja be a városban a Teátrum Színházi Polgári Társulás Gyüre Lajos A rebellis című történelmi játékát, amely II. Rákóczi Ferenc ifjúkorát dolgozza fel.

rebellis_komarom.jpg 

           Kis Kata felvétele

„A darabválasztást két évforduló is indokolta: II. Rákóczi Ferenc születésének 335., valamint a szerző 80. születésnapja – mondta Dráfi Mátyás színművész, a társulás vezetője, egyben a darab rendezője. A rebellis a fejedelem kevésbé ismert életszakaszát mutatja be, arra keresve a választ, miként is vált a dúsgazdag főúr a szegények vezérévé. Rákóczi a bécsújhelyi börtönben emlékezik vissza a fogsága előtti eseményekre, és válik számára világossá, hogy a császári udvar, valamint az egyház hogyan szeretné rátenni a kezét a Rákócziak és Zrínyi Ilona vagyonára. „A Teátrum előadásainak hagyományát követve most is alkalmi társulás verbuválódott össze, ám ezúttal több szereplőt a pozsonyi színművészeti főiskola magyar hallgatóiból választottunk” – magyarázta a rendező. A címszerepet játszó Havasi Péter mellett Tarr Csillát és Száz Pált is láthatja a közönség. „Értékes tapasztalatokkal gazdagodunk a próbák során, hazai, valamint magyarországi kollégákkal játszhatunk, és Matyi bácsitól is nagyon sokat tanulunk” – mondta a fiatal Rákóczit életre keltő Havasi Péter, a főiskola végzős hallgatója. Kollonits érseket Kókai János, Hesseni Saroltát Kókai Andrea játssza; mindketten a budapesti Holdvilág Színház művészei. A komáromi Mák Ildikó és Szentpétery Aranka ugyancsak szerepel a darabban. Az előadást eddig még csak egyszer adták elő, decemberben Keszegfalván tartottak előbemutatót.

A szombati előadás helyszíne a Matica slovenská komáromi székházának színházterme. Május 2-án Pozsonyban vendégszerepel a Teátrum, 19 órakor a ružinovi kultúrházban lépnek színpadra. „Hagyományainkhoz híven szeretnénk minél több helyre elvinni az előadást, hiszen a tájolás a társulat egyik fő küldetése. Reményeink szerint hamarosan Kassán és környékén is láthatja a közönség A rebellis című drámát” – tette hozzá Dráfi Mátyás.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.