Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bán János és Zdenek Svěrák életműdíja a trencsénteplici Art Film Festen

2011.06.24

MTI
Budapest 

 

Életműdíjat vehetett át Bán János színművész Szlovákiában, a trencsénteplici Art Film Fest nemzetközi filmfesztivál megnyitóján.                                                                                                                                                                                                    

Trencsénteplicen (Trenčianske Teplice) tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a szlovák filmvilágban-janos.jpg legnagyobb nyári fesztiválját, az Art Film Festet június 17. és 25. között.
A Színészi küldetés díját (Actor’s Mission Award) Bán János, a budapesti Katona József színház tagja és Zdenek Svěrák cseh színművész és forgatókönyvíró kapta.
A fesztivál trencséni megnyitóján Bán János szlovákul köszönte meg az elismerést. Az ünnepség keretében levetítették az 1985-ben készült, Az én kis falum című Oscar-jelölt filmet, amelyben Bán János játszotta a félkegyelmű Otíkot, valamint a szlovák Jaro Rihák Albert, Albert című, tolsztoji időket idéző filmjét, amelyben Bán János partnere Nyikita Iljics Tolsztoj és Jozef Króner volt.
Az Art Film Fest honlapján (www.artfilmfest.sk) olvasható híradás szerint Bán János a fesztiválon tartott sajtótájékoztatón elárulta: színházi és filmes karrierje során Otík az egyik legbecsesebb szerep volt számára. Ha Az én kis falum után már egyetlen filmet sem csinált volna, akkor sem bánt volna semmit - jegyezte meg a magyar színész, aki tisztelgett az 1998-ban elhunyt Jozef Króner emléke előtt is.
n273793-18d24.jpgAz Art Film Fesztivál hagyománya, hogy a színész nevével ellátott sárgaréz lapot a trencsénteplici Dicsőség hídján helyezik el olyan hírességek társaságában, mint Franco Nero, Geraldine Chaplin, Gina Lollobrigida, Catherine Deneuve, Liv Ullmann, Omar Sharif, Jeremy Irons vagy Jean Paul Belmondo. A hídon már szerepel két magyar név: 1998-ban Törőcsik Mari tábláját helyezték el, öt esztendővel később pedig Cserhalmi Györgyét. A kitüntetéssel olyan színészeket jutalmaznak Trencsénteplicben, akik jelentős mértékben befolyásolták a világ filmművészetének fejlődését.
Az Arany Kamera-életműdíjat Emir Kusturicának adták át a nyitóünnepségen, az elismerést korábban Jancsó Miklós is megkapta.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.