Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mindent a szexért !

2011.06.09

Arnót Kamilla
Szinte naponta jelennek meg bulvárhírek egy-egy híresség szexfüggéséről. Hisszük is meg nem is, de legtöbbünk hajlamos afféle celeb bajként kezelni a problémát és megállapítani, hogy a hollywoodi erkölcsök bizony alapvetően különböznek a hétköznapi emberétől. A helyzet azonban az, hogy a szexfüggés létező betegség, és a népesség 3-6 százalékát érinti.  

1307540900.jpg 

Celeb baj ? 
Időről időre felröppen a hír, hogy egy-egy sztár olyannyira a szex rabjává vált, hogy kezeltetnie kell magát. Legutóbb Tiger Woods esete vert fel nagy port, aki sorozatos félrelépéseit magyarázta ezzel a furcsa függőséggel, majd gyorsan be is vonult egy erre szakosodott klinikára, hogy szakértői segítséggel megszabaduljon szenvedélyétől. David Duchovny is hasonló cipőben járt néhány éve. Miután bevallotta, hogy egy pillanatig sem tud meglenni szex nélkül, ő is egy bentlakásos intézmény páciense lett, ahol sikeresen leszoktatták a szexről – persze nem teljesen. Hírbe hozták még Dustin Hoffmannt, Michael Douglast, Robbie Williamst, Lindsay Lohant, Britney Spearst és még számtalan hírességet, hogy szexfüggő. 

Az elsőként említett két úriembernél nagy valószínűséggel fennáll(t) ez a zavar, a többiek esetén azonban kétséges a hírek igazságtartalma. Nem lehet ugyanis tudni, hogy a bulvársajtó kerekített jó szaftos sztorit heves vérmérsékletükből, esetleg ők maguk terjesztették el magukról, hogy ilyen módon is publicitást kapjanak. Bárhogy is van, sokan hajlamosak afféle celeb bajként tekinteni a problémára, pedig a rendellenesség nagyon is valós: a népesség 3-6 százalékát érinti, és a szexfüggőségben szenvedők 60 százaléka férfi.

Mindenki szexfüggő ! 
Bizonyos szempontból mindannyian szexfüggők vagyunk, hiszen a tartós szex-megvonás tényleg képes elvonási tüneteket előidézni, egy jól sikerült szeretkezés pedig eufóriát – a szűz élet néhány elszánt védelmezőjét leszámítva mindenki tökéletesen tisztában van ezzel. A szexuális étvágy persze nagyon különböző lehet. Vannak, akik habzsolják az érzéki örömöket, mások inkább mértékkel kóstolgatják, és persze a kettő közt minden létező variáció elképzelhető. Épp ezért a közvélekedésben sokszor összecsúszik a heves vérmérsékletű és a szexfüggő kategória. Egészséges szexualitású, ámde nagyétvágyú személyeket gyakran bélyegeznek szexfüggőnek, ahogy a szexfüggők problémáját is gyakran elintézik annyival, hogy meglehetősen bővérű az illető. A helyzetet jól illusztrálja, hogy csak 1987 óta tekintik betegségnek. Pedig nagyon is különbözik a két kategória. Bármekkora is a libidója egy egészséges szexualitású személynek, tudja kontrollálni a vágyait, a szexnek megvan a helye az életében, és emellett az élete egyéb területeit is képes működtetni. Ezzel szemben a szexfüggő teljes kontrollvesztést él át, és a szex uralja az életét. 

Ahogy a bevezetőben idézett férfi esete is bizonyítja, ez a függőség igen távol esik az egészséges hedonizmustól, inkább kellemetlen és romboló szenvedély. Az állandó, kontrollálhatatlan késztetés épp olyan, mint a játékszenvedély vagy a drogfüggés: szép lassan aláássa a beteg életének minden területét. Nagyon kevés szexfüggő képes tartós kapcsolatot kialakítani, ahogy idővel a munkájukat is elveszítik és egyéb kapcsolataik is leépülnek.  

1307540885.jpg 

„Úgy érzem, a szex teljesen átvette az irányítást az életem felett. Állandóan kívánom, folyton azon jár az eszem, hogyan tudnék kielégülni, és kényszeríteni kell magam, hogy olyan dolgokra gondoljak, mint a munkám vagy a barátaim. Minden alkalmat megragadok az alkalmi szexre, nem is tartom már számon, hogy hány nővel voltam. Ha nem találok partnert, prostituáltakhoz megyek vagy pornófilmet, szexoldalakat nézek és maszturbálok. Félek, hogy elveszítem a munkámat, mert egyre nehezebb a feladataimra koncentrálni, ráadásul napjában többször ki kell mennem a mosdóba, hogy kielégítsem magam. Ha nem jutok szexhez, úgy érzem, felrobbanok, ingerült leszek, türelmetlen és agresszív. Tisztára, mint a drogosok!” – meséli egy harmincas évei elején járó, súlyosan szexfüggő férfi. Kezdetben tehát intenzív örömforrásként jelentkezik, ám ahogy más függőségek esetén is lenni szokott, egyre több kell belőle, végül pedig már létszükségletté válik. Ebben a stádiumban már nem okoz örömet, az alapműködéshez van szükség rá, és ha nem kapja meg a beteg, elvonási tünetek jelentkeznek. Épp ezért bármire hajlandó, hogy szexhez jusson.

Egyre több a szexfüggő
A témával foglalkozó szakemberek megfigyelték, hogy egyre többen küzdenek ilyen jellegű függőséggel. Az okokat kutatva többféle magyarázatot is leltek. Az esetek száma minden bizonnyal azért növekedik, mert egyre kevésbé számít tabunak a téma. Általánosságban is nyíltabban és szabadabban kezeljük a szexet, ráadásul számos ismert ember is felvállalja a problémáját, így sokkal többen ismerik fel a függőségüket és mernek segítséget kérni. A másik ok szintén azzal függ össze, hogy a szex sokkal nagyobb teret kap, és sokkal nyíltabban kerül kifejezésre szinte minden csatornán. Ennek van egy olyan káros következménye is, hogy sokak – főként a tizenévesek - fejében egyenlővé válik a szerelemmel, a párkapcsolattal és elsőszámú örömforrásként jelenik meg. A harmadik ok pedig az internet elterjedése. Ez a jelenség azért növelheti a szexfüggők számát, mert a legkülönfélébb pornóoldalak, és a cyberszex számos formája néhány kattintásnyi közelségbe került, gyakorlatilag bárki számára elérhető és élvezhető, ez pedig még egy lépéssel közelebb viszi az erre hajlamosakat a kontrollvesztéshez. 

Gyerekkori traumák ? 
A szexfüggés hátterében többféle ok állhat, de az esetek 75-80 százalékában valamilyen súlyos gyerekkori trauma, gyakran szexuális zaklatás váltja ki a kóros viselkedést. Az is nagyon gyakori, hogy gyermekkori elhanyagolást vezet ide. Ezek a személyek feszültségoldásként, egyedüli örömforrásként használják a szexet, és így uralkodik el lassan az egész életükön: egyre több dolgot helyettesítenek szexszel. A fentebb idézett férfi családját például állandó rettegésben tartotta az alkoholista apa, rendszeresen bántalmazta őt, testvérét és édesanyját is. Ahogy kamaszodni kezdett, felfedezte, hogy az önkielégítés segítségével képes átmenetileg kiszakadni ebből a közegből: oldódik a feszültsége és korábban nem tapasztalt örömöt él át. Nem meglepő hát, hogy amikor csak tehette, ehhez a módszerhez folyamodott, és felnőttkorában is az egészséges szintnél sokkal fontosabb szerepet töltött be az életében a szex, majd fokozatosan uralni kezdte az egész életét.  

girls_21.jpg 

Ahogy egyéb függőségek, a szexfüggés is gyógyítható, súlyos esetben azonban csak szakember segítségével. A világ több országában találhatók már olyan klinikák, ahol az egész intézmény vagy egy-egy osztály az ilyen problémák kezelésére szakosodott. Egyes esetekben gyógyszeres kezelést alkalmaznak, de leggyakrabban pszichoterápiával igyekeznek feltárni a probléma gyökereit és fokozatosan átalakítani a viselkedést. Szintén nagyon hatékonyak az önsegítő csoportok is, ahol az anonim alkoholistákhoz hasonló keretek között és módszerekkel igyekeznek megszabadulni függőségüktől az érintettek.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.