Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Múzeumban csináltad már ?

2011.07.28

Arnót Kamilla"Gyakran látok heves, szenvedélyes gesztusokat ezekben a termekben, sőt ennél jóval többet is. De ez egyáltalán nem lep meg. Csak gondoljunk a Haldokló gall hihetetlen erotikájára. Könnyű megérteni, miért nem képesek az emberek közömbösek maradni." – nyilatkozta a római Capitoliumi Múzeum egyik teremőre. Elsőre meglepő ez a kijelentés, hiszen alapvetően nem erotikus kalandozások színhelyeként gondolunk a múzeumra. Pedig kellene, ugyanis számadatok bizonyítják, hogy egy múzeumban nagyobb esély van pajzán kalandokra, mint egy bárban, és ez egészen más jelentéstartományba mozdítja el a műélvezet kifejezést.

4316932077.jpg 

De kezdjük az elején: köztudott, hogy az olasz tudósokat egészen más jellegű, azt is mondhatnám, hogy életszerűbb problémák foglalkoztatják, mint brit pályatársaikat. A Római Pszichológiai Intézet munkatársainak például az az ötlete támadt, hogy minél több múzeumlátogatót cserkésznek be, hogy megtudakolják tőlük, keveredtek-e már valamilyen bujaságba a művészet valamelyik szentélyében. Hogy honnan jött az ötlet, azt nem tudni, de talán elég a nemzeti sztereotípiákra hagyatkozni, és letudni az oknyomozást annyival, hogy olaszokról van szó. Végül kétezer művészetpártolótól sikerült adatokat nyerni, és a végeredmény még a sokat látott itáliai elméket is meglepte: a megkérdezettek 20 százaléka igennel válaszolt. Ezzel a múzeum a harmadik legnépszerűbb külső helyszínnek bizonyult, ugyanis csak a vonat és a strand előzte meg 22, illetve 43 százalékkal. Érdekes, hogy az éjszakai szórakozóhelyek csak a negyedik helyen vannak 18 százalékkal.

4260091240.jpgAz erotikus téteményeket pedig azzal magyarázták a válaszadók, hogy őket bizony felizgatják a tökéletes testű, pucér márványszobrok, hogy a buja aktokról már ne is beszéljünk. Olyannyira így van ez, hogy egy múzeumlátogatás után alig várják, hogy hotelszobájuk biztonságos falai közé érjenek és szabad utat engedjenek vágyaiknak. A hevesebb vérmérsékletűek azonban nem is jutnak el odáig, ugyanis a múzeum félreeső szegleteiben áldoznak Érosznak, ahogy a derék teremőr is megemlékezett róla. Mindezeken felbuzdulva a kutatók rögtön el is nevezték a jelenséget Rubens szindrómának. A flamand mester aktjaiból ugyanis árad az érzékiség annak ellenére, hogy távol állnak a mai szépségideáltól, így a múzeumi szextettekért elsősorban ezek a festmények felelősek. Persze nemcsak a rubensi idomok korbácsolják fel a vágyat; ugyanilyen hatást váltanak ki Caravaggio festményei is, az antik szobrok pedig valóságos időzített szexuális bombák.

Persze, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik múzeumba látogatunk, ugyanis az erotikus élmény mértékében komoly különbségek lehetnek. Nem kell azonban aggódni, ugyanis aki kedvet kapott egy kis múzeumi huncutkodásra, annak rendelkezésére áll a legizgatóbb intézmények listája. Igaz, a felsorolt helyek mindegyike Olaszországban van, így a hazai helyszíneket mindenkinek magának kell feltérképezni (várjuk a tippeket!), de egy vakáció alkalmával érdemes beépíteni ezt az élményfaktort is, és kipróbálni, hogy kiben mit mozgat meg a művészet. Lássuk hát a toplistát: az első helyen a genovai Palazzo Dorina áll, utána következik a milánói Pinacoteca de Brera, a bronzérmes pedig a torinói Modern Művészeti Galéria lett. A lista összeállítói több szempontot is mérlegeltek: nemcsak a műalkotások jellege fontos, hanem az is, hogy a múzeum ne legyen túlzsúfolt, ugyanis egy turistáktól nyüzsgő kiállítótérben a látogatók nem tudják zavartalanul átadni magukat a műélvezetnek és befogadni az élményt. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.