Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szexlexikon 3.

2011.04.08

Szexlexikon 3.

Olvastad már az előző részeket ?  Most itt a harmadik, utolsó cikk a szexualitás nagykönyvéből, melyből megtudhatod azt is, mit imádtak az ókori görögök a Dionüszosz-szentélyekben, illetve kit nevezünk voyeur-nek.  

szexlexikon3_nagy.jpg 

foto:profimedia.hu 

* Pánszexualizmus: Freudot és követőit vádolták ezzel, arra a lélektani tételre utal, amely szerint mindenbe a szexuális motivációt magyarázzák bele, és eszerint az emberi magatartás és viselkedés a nemi ösztönre vezethető vissza.

* PC-izom: a medencetájék fő izma, a nemi szervek vérellátásában van fontos szerepe. Intimtornával fejleszthető, mely segítségével intenzívebb orgazmus érhető el.

* Pénisz- vagy falloszkultusz: a hímvessző szertartásos imádatát jelenti. Elsősorban az ókori görögöknél és Indiában hódoltak teremtő erejének. A Dionüszosz-szentélyekben óriási márványfalloszok előtt rótták le áldozati imádatukat, az athéni házak kapuján pedig pénisz vigyázta az ott élők termékenységét.

* Playboy: a hasonló című férfimagazin hívta életre ezt a férfitípust. Ő az, aki kötöttségek nélkül éli nemi életét, élvezi az életet, művelt, elegáns, tehetős, igényes férfi.

* Poliandria: többférjűség, mely Indiában és Tibetben ma is létező gyakorlat.

* Priapizmus: a férfi nemiszerv ritka, de súlyos betegsége. Napokig, hetekig eltartó, orgazmus nélküli merevedés. Okát egyelőre nem lehet tudni. Nevét Priaposzról, a görög mitológia termékenység istenéről kapta, akit mindig merev fallosszal ábrázoltak.

* Promiszkuitás: gyakori partnerváltás, érzelem nélküli szexuális kapcsolatok létesítése.

* Selyemfiú: férfi prostituált, kitartott, aki – főleg idősebb gazdag nők számára nyújtott – szexuális szolgáltatásokból él.

* S/M stúdió: szadomazochista klub, amelyet domina prostituáltak működtetnek.

* STD-betegségek: ez a gyűjtőfogalma a szexuális úton terjedő betegségeknek. A rövidítés angol szavak kezdőbetűiből áll össze (sexually transmitted diseases).

* Szadomazochizmus: fájdalom okozásával, kínzással vagy annak elviselésével, megaláztatással járó szexuális aktivitás kedvelése. A fájdalom okozója a szadista, az elszenvedője a mazochista.

* Szatír: a szatüroszok eredetileg Dionüszosz kecskefülű, kecskefarkú, lópatájú, duhaj, a nimfákkal erőszakoskodó kísérői a görög mitológiában. Manapság a magányos nőkkel, kislányokkal erőszakoskodó férfiakat hívjuk így.

* Szexizmus: valamelyik (általában a női) nem hátrányos megkülönböztetése.

* Szingli: az angol single (magányos, egyedülálló, társtalan) szóból származik. Manapság már társadalmi jelenség, átlagosan a 25-50 év közötti, nagyvárosi, magasan képzett férfiak és nők között terjed. Lényege, hogy a szinglinek nincs stabil és tartós érzelmi és szexuális kapcsolata, nem is törekszik ilyenre, hanem próbál megszabadulni a családi és mindenféle kötöttségektől, és kizárólag önmagával törődik.

* Szodómia: állat és ember nemi közösülése. Bibliai eredetű szó, Szodoma és Gomorra lakóinak bűnös életét idézi. Orvosi nevén zoofíliának is nevezzük.

* Szószadizmus: a szadomazochizmus speciális fajtája, amelynél a kielégülést trágár szavakkal történő verbális megalázás vagy megaláztatás váltja ki.

* Szvingelés: felnőtt emberek közös megegyezésén alapuló csoportos szexe, amelyet a résztvevők saját akaratukból tesznek meg.

* Transzszexualitás: súlyos nemi identitásbeli zavar, a beteg nem tud azonosulni biológiai nemével. A másik nemhez tartozónak hiszi magát.

* Transzvesztitizmus: a nemi identitás zavara: igény a másik nem ruháinak viselésére, illetve olyan személy, aki szívesen öltözik a másik nem ruháiba. A transzvesztita tudja, hogy becsapja környezetét, de élvezi ezt.

* Troilizmus: ritkán előforduló szexuális magatartászavar, melynek során valaki egyszerre csak több partnerrel való közösülés révén tud eljutni a csúcsra.

* Voyeurizmus: kukkolást jelent, mások szexuális cselekményeinek meglesését.


Te mit gondolsz, a szingliség vonzó életforma a fiataloknak?
 

 

usoPreviewPopup
usoPreviewPopup
usoPreviewPopup
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.