Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Budapest divatfőváros ?

2011.03.28

Akik követik a trendeket, s szeretik az igazi divatot, a ruhákat, és figyelemmel kísérik a nagy nemzetközi divatmárkák hazai megjelenését, talán már el sem tudják képzelni, milyen volt a budapesti Andrássy út, mielőtt a ? nagyok ?  üzletet nyitottak ott. Talán csak a vendéglátósok sóhajtoznak az azóta ötszörösére emelkedett bérleti díjak miatt. 

Két nézelődő vásárlót látni a Gucci Andrássy úti üzletében. S bár a biztonsági őr készségesen nyitja ki az ajtót, anya és lánya üres kézzel lép ki, s valamely keletiesen csengő nyelven megbeszélik az ott bent szerzett tapasztalatokat.

Prágában több mint egy évtizede jelentek meg az egy-egy darabokat csillagászati áron értékesítő luxusmárkák. Budapesten akkor csak a laikusoknak kevésé ismert Brioni próbálkozott, de ők sem bízták a véletlenre: az első luxusbolt a Gresham-palotában, a Four Seasons Hotelben nyitott és leginkább a külföldi turistákat célozta meg vásárlóként. 


Saját üzemeltetésű boltok


Az első fecske: Louis Vuitton 2006

A legtöbben úgy emlékeznek, az igazi ? luxusáradat ? a francia LVMH konszernhez tartozó Louis Vuitton 2006-os magyarországi premierje után indult, pedig a vállalat állítása szerint már régebbóta nézelődött a hazai piacon, s az olasz Ermenegildo Zegna is egy évvel előbb, 2005-ben nyitotta meg budapesti üzletét, épp az Andrássy úton. A cégek már akkor is úgy nyilatkoztak az UNESCO világörökség részévé vált sugárútról, hogy az ingatlanok adottsága és stílusa leginkább itt teszi lehetővé egy hangulatos, igazán európai bevásárlóutca kialakulását az elkövetkezendő években.  

louis-vuitton-aquarelle-bag.jpg 

S így is lett. Az Operaházhoz közeli üzlethelyiségben nyitotta meg hazai egységét a Louis Vuitton 2006 nyarán. 155 négyzetméteren a klasszikusnak számító bőröndök, kézitáskák, pénztárcák kaptak helyet. Az üzlet egyéves születésnapján a cég már arról számolt be, hogy meglepő módon a drágább darabok fogynak leginkább. Csaknem három évvel később Francois Pedrol, a cég regionális igazgatója így nyilatkozott lapunknak az üzletről: A Louis Vuitton eredményei felülmúlták a várakozásainkat a teljes bolthálózatunkban, és így természetesen Magyarországon is. Két kulcsfontosságú tényezőt emelnék ki. Először is, nem lehet eladni a terméket, ha a körülmények ezt nem teszik lehetővé. Mi csak a saját Louis Vuitton üzleteinkben árusítjuk a termékeinket. Ma 446 boltunk van világszerte, ezek az egyedüli elárusítóhelyek, ahol Louis Vuitton termékeket lehet kapni, és az összes üzlet a közvetlen irányításunk alatt áll. A költségek vagy az ország vásárlóereje helyett tehát sokkal fontosabb, hogy olyan helyszínen nyissunk boltot, ahol biztosak lehetünk benne, hogy ellenőrizni tudjuk, mi folyik körülöttünk. Így például egy olyan piac, mint Magyarország gyorsabban is fejlődhetne, ha több bolt megnyitását tudnánk jóváhagyni hangsúlyozza.

Ugyanakkor tavaly már hatalmas Louis Vuitton-reklám hirdette az új tokiói üzlet nyitását, mikor a vállalat a válságra hivatkozva törölte a premiert. Az LV egy tízemeletes épület bérleti jogait mondta vissza a japán főváros központjában.

Francois Pedrol szerint a kihívás nem az, hogy a lehető legnagyobbra bővítsék a hálózatot, hanem hogy fenntartsák a luxus mítoszát. Nem akarják, hogy a vállalat túl gyorsan növekedjen, nem terveznek 50-60 üzletet nyitni egy évben vagy egy helyen, kizárólag a bővülés kedvéért. Úgy véli, kimondottan a vásárló számára készült, különleges termékekkel kell táplálniuk a márka legendáját.

A hírnévre az LV kínosan ügyel: nemegyszer indított bírósági eljárást kereskedőcégek  például az Ebay  ellen, mikor kiderült, hogy hamisított Vuitton termékeket árulnak (az Ebay esetében a felhasználók kínálják eladásra a termékeket, de az LV szerint a cégnek kötelessége lenne kiszűrni a hamisítványokat. Idén februárban a párizsi kerületi bíróság felelősnek találta az Ebayt a Louis Vuitton márkaneve, cégneve, cégére és domainneve jó hírnevének megsértésében, és 200 ezer euró kártérítés és az LV 30 ezer euróra rúgó perköltségének megfizetésére kötelezte az online kereskedőcéget.)

S mégis kik vásárolják Magyarországon a Louis Vuitton táskákat Francois Pedrol nem ad egyértelmű választ, mindössze annyit mond, a vásárlók egyre inkább az igazi luxust keresik, s kerülik a feltűnő dolgokat.

Az LV már a kezdetekkor és most is azt hangsúlyozta, hogy sok magyar vásárlójuk van, minden társadalmi osztályból, tehát nem csak a legtehetősebbek térnek be a boltba. Mindazonáltal, Prágában elsősorban az idegenforgalom miatt nyílt meg Budapest előtt jóval az üzlet és az LVMH 2009-es éves jelentése szerint a Louis Vuitton forgalmának két számjegyű bővülését is a turisták segítették elő a kelet-európai régió mellett Kínában és a Közel-Keleten. Nem beszélve a Budapesten élő külföldiekről és családjukról, akik nem csak hazájukban, hanem nálunk is szívesen szereznek be egy-egy drágább darabot.

Kétségtelen, hogy a Louis Vuittont mindig is az abszolút luxus megtestesítőjének tekintették, nemcsak a vásárlók, de a divatszakmabeliek is. Ezért nem csoda, hogy a cég budapesti debütálása több felsőkategóriás termékeket gyártó vállalatot vonzott Magyarországra. A Louis Vuittont nem sokkal később az angol Burberry követte, amely a francia cég melletti üzlethelyiségben nyitotta meg kapuit az Andrássy úton.A második kör ? 2008

Burberry

A Burberry 2008 júniusában fogadott először vásárlókat a budapesti 205 négyzetméteres üzletében. A Louis Vuittonhoz hasonlóan saját céget hozott létre, amelyet 2007 januárjában jegyeztek be. A vállalat sajtófelelőse, Elzabeth Fisk a megnyitáskor kiemelte, hogy Magyarországra a londoni áruházak kínálatát hozták el, az üzletben azonban egyértelműen a kiegészítők dominálnak (éppúgy, mint a Guccinál). A ruházati kínálat mondhatni jelképes, s aki egyszer betért a luxuscégek milánói, londoni vagy párizsi boltjaiba, tudja, a hazai üzletek csak kirakatok. Ízelítő mindabból, amely Nyugat-Európa, Amerika és Ázsia legcsillogóbb negyedeiben a gazdagok igényeit hivatott szolgálni.  

burberry-ss08-by-mario-testino-18.jpg 

A gazdasági válság az egyébként elképesztően magas nyereséghányaddal dolgozó luxuscégek eredményein is nyomott hagyott. A március végével záruló 2008/2009-es üzleti évben a Burberry 1,2 milliárd font árbevétel mellett 9,9 millió font üzemi veszteséget könyvelt el, s a legfrissebb, első kilenc hónapban jelentett 12 százalékos (380 millió dollárra) bővülés ellenére is kétséges, hogy idén nyereséget tudnak termelni. A költségek csökkentése érdekében a brit divatház két  egy spanyol és egy angliai  üzemét zárta be.

A luxuscégeknek nem csak az üzem, de az üzletek bezárása is nagy presztízsveszteség; ezért alaposan körülnéznek, hol és mikor nyissanak. Több luxusmárka nem bízza a véletlenre: ha lehet, saját üzemeltetésű üzlettel jelenik meg külföldön is.Gucci

Így tett a Budapesten 2008 őszén debütáló Gucci is. A cég akkori ügyvezető igazgatója, Mark Lee a nyitáskor elárulta, hogy már két éve keresték a megfelelő helyszínt. Végül az Andrássy úti egykori Balettintézet mellett rendezték be a budapesti egységet. A francia PPR konszernhez tartozó Gucci szintén a magyar vásárlókat vette célba. Mark Lee szerint a turisták jönnek-mennek és nem jelentenek biztos vevőkört. Szinte ugyanazokkal a nyilatkozatokkal távozott Budapestről az egyébként azóta leköszönt vezérigazgató, mint az összes Magyarországon nyílt luxusüzlet vezetője: a hazai vevők a teljes termékskálát kapják, ennek ellenére női ruhákból mindössze néhány darabot, férfikollekcióból is inkább a kiegészítőket lehet megvásárolni.   

gucci_gucci_1.jpg 

Az persze, hogy a nagy divatházak valójában hogyan is teljesítenek a hazai piacon, pénzügyi adatokkal nem bizonyítható. Az egyes piacok eredményeiről a részvényárfolyamra hivatkozva senki nem beszél, a hazai céginformációs rendszerbe pedig kizárólag a Gucci Magyarország Kft. ad le eredménykimutatást és mérlegeredményt. Eszerint 2008-ban már csaknem 265 millió forint árbevételt ért el, azonban a nyitás költségei miatt 114,8 millió forint adózott veszteséget könyvelt el a hazai cég.

A 2008 végén a reálgazdaságba is begyűrűző krízis 2009-ben csoportszinten sem kímélte a Gucci eredményeit. Az év első kilenc hónapjában a forgalom csaknem 6 százalékkal 2,5 milliárd euróra esett 2008 ugyanazon időszakához képest. A Gucci mellett a Balenciaga, az Yves Saint Laurent, a Sergio Rossi, a Boucheron, a Bottega Veneta, az Alexander McQueen és a Stella McCartney márkákat felölelő Gucci csoportot 2001-ben vásárolta fel a Pinault-Printemps-Redoute (PPR) divatkonszern, ám az adásvétel az olasz márkát is ellenőrző multinacionális divatóriás, az LVMH által szabott feltételek szerint alakult. A Gucci Group részvényeit a kilencvenes évek közepén vitték tőzsdére, amikor már jól ismert luxuscéggé nőtt az 1921-ben Guccio Gucci által alapított vállalakozás. A Gucci csakúgy, mint a Louis Vuitton, a kiegészítőiről, elsősorban táskáiról vált híressé. Az ikonikusnak számító LV és Gucci darabok nem csak ma, de már évtizedekkel ezelőtt híres színésznők, politikusfeleségek és énekesek karján díszelegtek.
Jól működő franchise 

Escada

escada.jpgMíg egyes divatcégek a saját irányítású üzletben bíznak, mások a franchise-ra esküsznek. Áprilisban lesz három éve, hogy a német Escada franchise-jogát megvásárolva megnyitotta első üzletét a Marina Fashion Kft. A Lánchídhoz közeli Dorottya utcát akkor még az autók uralták és korántsem tűnt ideális helyszínnek egy luxusüzlet számára. A cég ügyvezetője, Sass Éva azonban bízott a városrendezési tervekben  és bejött. A Dorottya utcát ma már sétálóutcává alakították át, s a környék egy-egy népszerűbb bevásárlóközpontot leköröző vevőforgalommal büszkélkedhet. Tavaly augusztusban adtuk át az Escada sportkollekcióját felvonultató üzletünket a Palazzo Dorottyában, a régi üzlettel majdnem szemben  meséli Sass Éva.  Az új üzlet mintegy 300 ezer eurós beruházást igényelt. A 103 négyzetméteres egységben az Escada árszínvonalánál 20 százalékkal olcsóbbak a termékek. S míg az Escada alapvetően elegáns, alkalmi viseletet képvisel, a sportkollekcióban hétköznapi darabok is megtalálhatók. Ezért szélesebb a vásárlói réteg is magyarázza. A termékeket a németországi anyacégtől vásárolják. Az Escada minden szezonban négy-öt kollekciót mutat be, amelyekből a franchise-partnerek válogathatnak. Magyarországra mindegyikből kerül.  


Az ügyvezető elmondása szerint az Escada termékeit kedvezően fogadták a vásárlók: a Marina árbevétele tavaly 16 százalékkal, 220,7 millió forintra emelkedett (bár az új üzlet nyitása miatt 2008-ban 62 millió forint adózás utáni veszteséget regisztráltak). Az Escada jelenlegi üzletében 80 százalékban magyarok vásárolnak, bár azt Sass Éva is elismerte, hogy a budapesti turistaforgalom csökkenését ők is megérzik.

Az Escada, a müncheni székhelyű luxusruházati vállalat évek óta küzd a forgalom esésével és az egyre halmozódó veszteségekkel. A 2008/2009-es üzleti év első felében a hiánya nyolcmillió euróval 91,7 millióra nőtt az előző év azonos időszakához képest, a forgalom pedig 25 százalékkal, 151 millióra esett. Az Escada végül tavaly augusztusban sikertelen adósságrendezési programja miatt csődvédelmet kért. Nem sokkal később részvényeit az acéliparban érdekelt, a világ egyik leggazdagabbjaként emlegetett indiai Mittal család vásárolta fel. Megha Mittal, a konszern vezetőjének felesége pedig az Escada igazgatótanácsának tagja lett. Megha Mittal maga is nagy rajongója a márkának: német lapértesülések szerint eddig mintegy ötvenezer eurót költött csak Escada ruhára. Sass Éva örül a tulajdonoscserének; mint mondja, így nem egy csődbe jutott, hanem egy tőkeerős vállalat partnerei.Cavalli

Az Escadához hasonlóan franchise üzletet nyitott Magyarországon a Cavalli is, amelynek 2008 novemberiroberto-cavalli-ss08-1.jpg premierjére Roberto Cavalli személyesen látogatott el. A vállalat termékeinek hazai forgalmazását a 2008 elején 371 millió forintos tőkével bejegyzett RC Fashion Kft. kapta meg, amely az Andy Vajna kezében lévő Intercom Zrt. tulajdona. Az üzlet nyitásakor sem titkolták, hogy a magyar származású producer és a neves divattervező jó barátok, s Vajna már évek óta próbálta Cavallit meggyőzni a budapesti üzletnyitásról. 

Kovács Adrienn, az RC Fachion Kft. PR-menedzsere lapunk kérdésére kifejti, az üzlet tavaly novemberi első születésnapjára már sikerült egy erős törzsvásárlói kört kiépíteniük. Hangsúlyozza, a magyar vásárlók mellett fontosak a hazánkban élő külföldiek is, és néhányan közülük is szívesen veszik, vagy igénylik, hogy a saját nyelvükön szólítsák meg őket.(A luxusüzletek  s nem csak a Cavalli  eladóinak ezért az angol mellett általában oroszul kell tudniuk.  a szerk.) Kovács Adrienn hozzáteszi, a nyári hónapokban, a karácsonyi időszakban illetve a külföldi turisták szempontjából kiemelt ünnepek idején  mint például a húsvét, ortodox karácsony, kínai újév  jelentős forgalmat generálnak a turisták is. Úgy látja, a legkelendőbbek a nappali viseletnek szánt, de mégis elegáns egyrészes ruhák, illetve a koktélruhák.

Az Escadához hasonlóan a Roberto Cavalli budapesti üzletében sem a központ által kiválasztott és leszállított darabokat árulják. Az, hogy szezonról szezonra mi kerül az üzletbe, a hazai ügyvezető és üzletvezető döntése. A rendelésnek szigorú kritériumai vannak, amelyek biztosítják a szezonon belül az egyes kollekciók megfelelő arányát, és azt, hogy a márkaimázs a világon mindenhol egységes legyen, de e kereteken belül a hazai vásárlói igényekhez igazodnak. A Cavalli budapesti üzletében például a Guccitól és a Burberrytől eltérően nagyobb teret kaptak a ruhák és kevesebb a kiegészítő.Armani

Hasonló koncepciót fogalmaztak meg az Emporio Armani magyar üzletében is. A kirakatokban a táskák helyett ruhák próbálják felhívni a nézelődők figyelmét. S persze jó hírverés az üzletnek az Armani Café is, amelyben középkategóriás áron akár olasz elnevezéssel illetett ételcsodákat is kaphatunk. Az Armani franchise-jogát a 2007 szeptemberében százmillió forint tőkével bejegyzett Fashion & Café Zrt. kapta meg. A cég igazgatósági tagja a leggazdagabb magyarok listájának felső harmadában szereplő Kedves Ferenc. A cégnek egyébként egy másik vállalkozásán  Eliz Capital  keresztül teljes jogú tulajdonosa is.  

armani10212.jpg 

Az Emporio Armani üzlet (s egyben kávézó) nyitását 2008-ra tervezték, ám részben az anyavállalat, részben pedig a műemléki védelem alatt álló ház felújítása miatt tavaly nyáron fogadtak először vásárlókat. Az üzlet a többi cég egységéhez képest meglehetősen nagy: 320 négyzetméteres, a kávézót 180 négyzetméteren nyitották meg.

Az Emporio az olasz divattervező egyik alacsonyabb árkategóriás márkája, drágább, mint a fiataloknak szánt Armani Jeans, de olcsóbb a divattervező saját nevén futó termékeinél. Giorgio Armani nem csak a ruhák megszállottja, nevét kozmetikumok, szállodák, cukrászdák, sőt könyvesboltok is viselik.Dolce & Gabbana  

dolce---gabbana-spring-summer-2008-ad-campaign.jpg   

Az Andrássy utat legutóbb Domenico Dolce és Stefano Gabbana divatcége (Dolce & Gabbana) fedezte fel, s a válság ellenére sem halasztotta el a karácsony előtti bevásárlási hajrát. A 400 négyzetméteres üzletet még tavaly december elején megnyitották, s a kiegészítők helyett inkább felsőruházattal indulnak a piacon.Mi volt a Louis Vuitton előtt ?


Roland Divatház

A nemzetközi divatmárkák magyarországi premierje azonban jóval a Louis Vuitton és az Ermenegildo Zegna előtt kezdődött. A Roland Divatház Zrt. még az ezredforduló előtt kezdte forgalmazni a nálunk az átlagos konfekcióárunál jóval magasabb árkategóriájú Hugo Boss, Max Mara és Chevignon márkákat. Már akkor látszott, hogy nagy a kereslet itthon is a külföldi márkákra  emlékszik vissza Berendi András, a Roland Divatház Zrt. tulajdonosa és vezérigazgatója.  Akkor már foglalkoztunk nagykereskedelemmel, s a Boss korábbi tulajdonosa, Haris György fokozatosan szállt ki az üzletből. Ők segítettek a márka sikeres továbbvitelében. Az eredmények magukért beszéltek: a Tommy Hilfiger európai központjából keresték meg a céget, amelyet 2004-ben megállapodás követett a Hilfiger kizárólagos magyarországi képviseletéről. Ekkor új Hugo Boss üzletet is megnyitottak, mely Európa legnagyobb nem a német Boss cég tulajdonában lévő  franchise üzlete a maga 670 négyzetméteres alapterületével. Ebben az évben két factory outlet üzlettel bővítették a hálózatot: a Premier Outlet Centerben, illetve a GL Outlet Centerben.

Azóta kissé átalakult a piac: a válság miatt márkától függően 10-30 százalékkal esett a forgalom a szezonban. A Max Mara üzletet már korábban be kellett zárnunk, bár a kereslet csökkenése ellenére az anyavállalat támogatása mellett fenn tudtuk volna tartani. Ezt azonban nem kaptuk meg  teszi hozzá. Úgy látja, a Boss mélyen gyökerezik a divatszeretők lelkében, s állja a válság okozta kedvezőtlen szeleket.

A többéves tapasztalatokra alapozva a vállalat tavaly decemberben átvette a Mexx márka forgalmazását is és Berendi András további olasz divatcégekkel akarja bővíteni a hazai kínálatot. Erről azonban még nem akar nyilatkozni.

A nyolcvanas évek második felében induló kis nyakkendőkészítő műhelyből mára több milliárd forint forgalmat bonyolító vállalat lett. Ez persze a külföldi divatmárkák mellett a Roland saját márkájának, a nyakkendőknek és az öltönyöknek is köszönhető. Berendi András szerint Magyarországon a Roland ismertebb márka, mint a Hugo Boss, s bár a cég által képviselt konfekcióra, öltönyökre kisebb az igény, a vezérigazgató reméli ez is csak divat   kérdése.  Ma mindenütt ugyanolyan szabású, színű, fazonú ruhákat lehet kapni. A lezserebb stílus most kapósabb, mint a szigorúbb magatartást követelő öltöny, zakó  húzza alá.

Mindenesetre a Roland Divatház még mindig stabil vevőkörrel büszkélkedhet: a nemzetközi márkákat nem csupán a hazaiak, de a külföldiek is viszik. Ahogy Berendi András fogalmaz, az ázsiai vevők odavannak az európai brandekért, és meg is engedhetik maguknak, hogy sokat vásároljanak. Manapság azonban belőlük is kevesebb érkezik, s várhatóan a hazai piacon idén még biztosan kevesebben fognak vásárolni, mint a válság előtt.Márkás gyerekruhák ?

A magyar piac nem bír el sok, igazán jó minőségű márkát  vallja Földesi Judit, aki színésznőként kezdte pályafutását, az elmúlt években azonban már inkább üzletasszony.  Nyolc évvel ezelőtt kezdtem jó minőségű, márkás gyerekruhák magyarországi forgalmazását. Akkor nálunk még nem nyitottak üzletet a ma már népszerű középkategóriás láncok, mint a H & M és a C & A, így mindenki Ausztriába járt vásárolni emlékszik vissza a kezdetekre. Földesi Judit ekkor elhatározta, hogy 2002-ben megnyitja a Jacadi üzletet. A francia gyermekruhamárka sikere további franchise üzletek nyitására buzdította az üzletasszonyt: így jutott el a magyar vásárlókhoz az Il Gufo, Petit Bateau és a Okaidi. Ez utóbbi valamivel alacsonyabb árszínvonalú. A hazai piacban még akad egy kis potenciál: Földesi Judit tavaly már a felnőtt ruházati márkákkal bővítette portfólióját. Tavaly nyitott az Emanuel Berg, az 1989-ben Kölnben alapított divatmárka budapesti üzlete. A cég a luxuscégek által is használt anyagokból gyártat, termékeit mégis jóval olcsóbban adja. Földesi Judit szerint a jövőben az úgynevezett monobrand (egy márkára specializálódott), jó ár-érték arányú termékeket árusító üzletek lesznek sikeresek.Az interneten is kelendő a luxus

Bár a topkategóriás termékek vásárlásakor a cégek nagy hangsúlyt helyeznek a környezetre és a vevőkapcsolatra, a világhálón is egyre több luxuscikket adnak el.

A Louis Vuitton 2005-ben indította el első online üzletét Franciaországban és az Egyesült Királyságban; majd később Egyesült Államokban, Japánban, Németországban és Olaszországban bővült a szolgáltatás. Francios Pedrol szerint az e-vásárlás egyre növekvő jelenség, és mind több ember vásárol online. Terveznek online üzletet Kínában és Oroszországban is. Ugyancsak nagy kereslet mutatkozik a skandináv országokban is. Ez a három piac a kitüntetett  fogalmaz Francois Pedrol. A negyedik helyen India áll, de a szolgáltatást legközelebb Spanyolországban indítják el idén áprilisban.

A Burberry szintén nagy potenciált lát a kereskedelem e formájában, hiszen az Egyesült Királyság mellett 26 országba  köztük Magyarországra  szállít termékeket a világhálón keresztül.

A Cavalli idén ősszel lép a globális netpiacra, de a tervek szerint Magyarországon,  feltehetően a piac mérete miatt,  nem lesz elérhető a szolgáltatás. 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.