Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Időjárás

smahu počasie        

            Májusi fagyveszély

Hideg hajnalok következnek, pénteken akár az eddigi hidegrekord közelébe csökkenhetnek a hőmérsékletek.

Pongrác, Szervác, Bonifác napja - azaz a fagyosszentek még bő egy hét múlva lesznek, az időjárás azonbanp4076869.jpg alaposan megtréfálta a kertészkedőket: ezekben a napokban ugyanis a szélvédett területeken helyenként még 2 méteres magasságban is fagyhat, melyet a zsenge növények igencsak megviselhetnek.

A korábban elültetett palánták, a sárgabarackfák és a cseresznyefák termése is megsínyli a hideget, érdemes lesz tehát odafigyelni a fagy elleni védekezésre.

Az 1938-as, május ötödikei szombathelyi hidegrekord tudomásunk szerint ugyan nem dőlt meg, de péntek reggel jó eséllyel dőlhet rekord: ezen a napon 1999-ben Zabarban -1.9 fokot mért az OMSZ műszere, míg holnap a derült, szélcsendes völgyekben szintén -2 fok közelébe csökkenhetnek a hőmérsékletek.

A mai napon északkeleten egy hidegcsepp közelít meg minket - a magasabb északkeleti hegyekben akár hódarazápor is eshet - de holnaptól már emelkedni kezdenek a nappali hőmérsékletek, vasárnap és hétfőn pedig már újra az ilyenkor megszokott értékeket mérhetünk.
 

 

 

Ballagás, anyák napja, május 1-je


Az előttünk álló hétvége mozgalmasnak ígérkezik - és ez nem csak az ünnepekre vonatkozik.

mother-s-day.jpg
Pénteken, szombaton és vasárnap sok helyen tartanak középiskolai ballagásokat, és erre a hétvégére esik anyák napja, valamint a munka ünnepe is. Országszerte tehát sokfelé terveznek szabadtéri programokat, így nem csoda, ha sokakat foglalkoztat a kérdés: vajon kedvez-e az időjárás a kinti programok szervezésének?

Pénteken még csak elszórtan - legnagyobb valószínűséggel a Dunántúlon- számíthatunk záporok, egy-egy kisebb zivatar kialakulására, és a változó felhőzet mellett szombaton is inkább nyugaton, délnyugaton lehet helyi, kisebb intenzitású zivatar, vasárnap azonban beindulhatnak a komolyabb események. Egy érkező front miatt kialakuló konvergenciazóna hatására főleg a főváros térségében, valamint a középső és a nyugati tájakon lesz legnagyobb esély zivatarok kialakulására, melyek közt egy-egy hevesebb, villámlással, viharos kifutószéllel, kisebb méretű jéggel kísért felhőszakadás is lehet, de akár zivatrláncok is kialakulhatnak.

Hétfőn nagy valószínűséggel pedig fölénk húzódhat egy magassági hidegcsepp, amely labilizálja a légkört, ésvillamok.jpg igencsak eseménydús napot hozhat a jövő hét elejére. Hétfőn a keleti, északkeleti tájakon számíthatunk majd záporok, heves zivatarok kialakulkására, sőt, akkor a mostani számítások szerint nem kizárt zivatarrendszerek, zivatarláncok kialakulása sem. Az ezt követő napokban megnyugodni látszik az időjárásunk, már ami a viharokat illeti. De továbbra is folytatódik majd a változékony, kezdetben csapadékos időjárás, a legfrissebb futások alapján szerdától számíthatunk majd ismét szárazabb, naposabb időre.

Pénteken szombaton tehát még kevesebb helyen zavarhatják záporok a ballagásokat, kirándulásokat, de mindenképpen készüljünk rá, nehogy meglepetésként érjen minket egy kis "égi áldás". Vasárnap pedig sokfelé nagy eséllyel kaphatunk egy záport, hevesebb zivatart a nyakunkba, a szabadtéri, kirándulós programokra vigyünk magunkkkal esernyőt, és mindenképpen számítsunk rá, hogy megázhatunk aznap.
 

 

 

Elromlik-e az idő húsvétra?

Kell a férfiaknak locsolkodni menni az idén, vagy megteszi helyettük az időjárás? Vajon milyen idő várható a hétvégén?

Van aki szereti, ám a legtöbb hölgy szó szerint menekül előle - ez nem más, mint a húsvéthétfői locsolkodás. Az217257_155926661138061_150773178320076_346309_2737155_n.jpg viszont biztos, hogy mindenki kíváncsi rá, hogy vajon - mint ahogy már oly sokszor előfordult a történelem során -, újra elromlik-e az ünnepekre az időjárás, vagy továbbra is a napsugarak kellemes melegét élvezhetjük majd.

A kérdést, hogy vajon elromlik-e az idő húsvétra, feltenni könnyű - megválaszolni azonban már annál nehezebb, jó néhány nap van még addig, a modellek pedig igen szerteágazó eredményeket mutatnak.

 Nagyszombatig folytatódik a már-már kora nyárra emlékeztető, kellemes, napos időjárás, a hőmérsékletek mindenütt 20-25°C közé emelkednek majd.

Jó esély van azonban arra, hogy a hétvégén északkeleti áramlással egy magassági hidegcsepp sodródjon hazánk keleti fele fölé, amiatt eleinte nagyjából a Budapest-Békéscsaba vonaltól keletre számíthatunk majd elsősorban záporok, zivatarok kialakulására. A legtovább tehát a Dunántúlon élők örülhetnek majd a zavartalan jó időnek, de vasárnap már ott is előfordulhatnak záporok. Vasárnap és hétfőn a keleti-északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik.

Aggodalomra tehát semmi okunk, több napig áztató esőtől vagy az elmúlt időszakhoz hasonló, tartósan megmaradó viharos széltől, mely kitépi a kezünkből az esernyőt semmiképp sem kell tartanunk, ráadásul a csúcshőmérsékletek is mindvégig 20°C közelében maradnak majd.
 

 

 

Húsvétig hamisítatlan tavasz

A húsvéti ünnepekig kitart a napfényes, száraz tavasz, egy hétig biztosan örülhetünk a kellemes időnek. 


1.jpgMint ahogy már korábbi cikkünkben is jeleztük, az előttünk álló hétre visszvonulót fújt a szeszélyes április, végre megnyugodott az időjárás, és közérzetünket javító kellemes, enyhe időben bízhatunk egészen húsvétig.

Az előttünk álló napokban egy anticiklon hatásának köszönhetően leszálló légmozgások fogják alakítani időjárásunkat, ez pedig együtt jár a sok napsütéssel, és a légmozgás is gyengének ígyérkezik; így minden adott ahhoz, hogy koranyárias idő alakulhasson ki, és a kirándulni vágyók maradéktalanul élvezhessék a langyos, simogató délutánokat.

A mai naptól kezdve napról napra erősödik a nappali felmelegedés, holnap már országszerte 20°C körül várhatóak a nappali csúcshőmérsékletek, a hét közepétől pedig nem lesznek ritkák a 24-25°C-os maximumok sem. Mindehhez sok-sok napsütés, kevés felhő társul, azok is inkább csak délutáni gomolyfelhőként jelentkeznek, melyekből csapadékra nem számítunk. Reggelente eleinte ugyan kissé még hűvös lesz, érdemes rétegesen öltözködni, de a hét végére az éjszakai lehűlés mértéke is jelentősen csökken.

Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás is, a langymeleg szellő pedig csak fokozza a tavaszi21.jpg hangulatot. Vasárnap élénkülhet meg kissé a szél, és húsvét hétfőn is kissé szelesebb napra van kilátás, ekkor már többfelé alakulhatnak ki záporok, esetleg zivatarok is, de a hőmérsékletben jelentős visszaesés a jelenlegi számítások szerint nem várható.

Úgy tűnik, tehát a jóidő egy hétig nem tágít, és végre kiélvezhetjük a meleget, a napsütést. Ha csak tehetjük, kiránduljunk sokat, vagy csupán tegyünk egy kis sétát, a nap jótékony sugarai nem csak a közérzetünknek tesznek jót, hanem a téli nyirkos, borongós idő után fizikailag is feltöltődhetünk.
 

 

 

 

 

Lassan visszatér az igazi tavasz

Az elmúlt napok szeszélyes és kiszámíthatatlan időjárása után a hétvégétől ismét beköszönt a langyos tavaszi idő. 

p4076878.jpgA hét elejétől egészen a mai napig megtapasztalhattuk, milyen is a hamisítatlan, szeszélyes április. A napsütés mellett volt részünk záporban, zivatarban, porviharban, viharos szélben; többfelé hullott jégeső, jégdara, de például a Nagy Hideg-hegy is kifehéredett átmenetileg a lepelnyi lehullott hónak köszönhetően. Szerencsére úgy tűnik, véget érnek egy időre az eseménydús napok, és ismét visszatér a nyugodtabb, langymeleg tavaszi idő.

A hétvégén megnyugszik az időjárás: egy magas nyomású anticiklon kezd kiépülni térségünk felett, ez biztosítja a csendes, napsütéses, csapadékmentes időt az elkövetkezőkben. Szombattól tehát egyre több napsütésben bízhatunk, eleinte elvétve még lehet egy-egy futó zápor, aztán a jövő hét közepéig említést érdemlő csapadék sem várható. Napról napra emelkedik majd a nappali csúcshőmérséklet, olyannyira, hogy a jövő hét elejétől a legtöbb helyen délutánonként már 20°C fölé kúszik fel a hőmérő higanyszála, helyenként pedig a 25°C-ot is megközelítheti a legmagasabb érték. Reggelente kezdetben még hűvös lesz, itt-ott gyenge fagy is lehet, majd a hajnali lehűlés mértéke is csökken - de azért célszerű rétegesen öltözködni, a reggeli kabátot még nem hagyhatjuk otthon.

A viharos szélnek is búcsút mondhatunk egy időre: szombaton még előfordulhatnak élénk, helyenként
p4076835.jpg erős lökések, majd jelentősen csillapodiik a légmozgás, és az ország nagy részén gyengén szeles idő valószínű.

A legfrissebb számítások szerint szerdáig marad ez a meleg, napsütéses tavaszi idő, és majd csütörtökön érkezhetnek nedvesebb léghullámok a Kárpát-medence fölé, záporokat, esetleg zivatarokat hozva.

Aki teheti, sétáljon sokat a szabadban, az elmúlt napok szeles időjárásának köszönhetően kitisztult a levegő, felfrissülhetünk egy-egy erdei kirándulás során, és frontok sem terhelik majd az érzékenyek, idősek szervezetét.

oPreviewPopup

 
usoPreviewPopup
 
usoPreviewPopup
 
usoPreviewPopup
 
usoPreviewPopup
 
usoPreviewPopup
usoPreviewPopup