Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi történt ma ?

                     fizf0375.jpg    

 

szeptember 30. -án

Megszületett ifjabb William Wrigley, a rágógumikirály.
1861.09.30 - 150 éve történt
william_wrigley_jr_1891.jpgWilliam Wrigley 10 éves korától dolgozott apja szappanfőzdéjében, 13 évesen pedig már önállóan ügynökölt szerte az országban a szappanokkal. 29 éves korában unokatestvérével közösen alakítottak egy céget, először hagyományosan szappant gyártottak, később áttértek a sütőporra. Wrigley ösztönös reklámszakember volt: termékeit azzal tette vonzóvá, hogy különböző kis ajándékokat csomagolt melléjük. Hamar kiderült, hogy az ajándék rágógumi érdekesebb, mint a sütőpor, így a cég profilt váltott. 1910-től kezdve hosszú évtizedekig Wrigley fodormentás rágógumija volt a legnépszerűbb rágó Amerikában, ami főként a rengeteg hatékony reklámnak volt köszönhető. Wrigley egy ízben például ingyen mintát küldött minden amerikai telefonelőfizetőnek, de volt hogy másfél kilométer hosszú hirdetőtáblán vagy promóciós körúton mutatta be: rágója nélkülözhetetlen útitárs. A hatékony reklámról azt tartotta: tömören mondd és minél többször. Számítása bevált, halálakor, 1932-ben 34 millió dollárt hagyott örököseire.

 

Székelyföldön megszületett Benedek Elek író.

benedekelek.jpg

1859.09.30 - 152 éve történt
(meghalt: 1929) 

 

Meghalt Rudolf Diesel német mérnök, a Diesel-motor feltalálója.

rudolf_diesel_374x428.jpg

1913.09.30 - 98 éve történt

 

Először mutatták be a Flintstones-t (Frédi és Béni), az első, főműsoridőben sugárzott rajzfilmet.
1960.09.30 - 51 éve történt

the-flintstones-characters.jpg

Az ABC amerikai TV csatorna adta. A Film alkotói William Hannaés Joseph Barbera, a történet egy őskori család életét mutatja be. Összesen 166, egyenként 25 perces epizód készült.
Eredeti címe: The Flintstones Magyar címe: A Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki
A rajzfilmek magyar szövegét Romhányi József írta, a szöveg szemben az eredetivel, végig rímekbe szedett és nyelvi játékokkal tűzdelt. Állítólag a magyar fordítás annyira jól sikerült, hogy az amerikai változatot újraszinkronizálták Romhányi szövegei után.
Ebben a filmben hangzott el először magyar szövegben a Subi-dubi-dúúúúú kifejezés.
1994-ben és 2000-ben két élőszereplős film készült a sorozat alapján. 

 

Meghalt Tony Curtis magyar származású amerikai színész (Van aki forrón szereti).
2010.09.30 - 1 éve történt

tony-curtis_3.jpg

Las Vegas-i otthonában halt meg, szívroham következtében.

 

szeptember 29. -én

Szent Mihály napja
1000.09.29 - 1011 éve történt
szent-mihaly.jpgSzent Mihály arkangyal ünnepe. Az első évezred fordulóján lett az egyház ősi oltalmazója mellett a halottak szószólója is, a túlvilágra költöző lélek kísérőtársa, kalauza, bírája. Az Utolsó Ítélet angyalaként a lélek jó és gonosz cselekedeteit mérlegeli. Innen ered halottszállító saroglya Szent Mihály lova elnevezése. 
A középkori Mo.-on Szent István korától nagy kultusza volt. A 18. sz. közepéig Szent Mihály napja hazánkban parancsolt ünnep volt.
Ezzel a nappal kezdődött az ún. kisfarsang ideje, a lakodalmak őszi időszaka, amely Katalin napjáig (november 25-ig) tartott. 
Szent Mihály napja a gazdasági év fordulója. A Szent György napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották haza. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is volt. Szent Mihály napja a cselédfogadás egyik időpontja. A Bács megyei Topolyán, ha valaki arra kényszerült, hogy költözködjék, azt mondták neki: „No ennek is már Szent Mihály van”.
A gyergyói pásztorok pl. Szent Mihály napján tartották a farkasünnepet, hogy a csordát a hazatérés idejére megvédjék a farkasok kártételeitől.
Göcsejben azt tartották, hogy annak, aki Szent Mihály napján mosott, kisebesedett a keze, aki pedig mángorolt, annak a háza felett egész éven dörögve pihentek a fellegek.
Sokféle időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismeretes Szent Mihály napra vonatkozóan. Az Ipoly menti falvakban úgy tartották, ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani. Bácskában úgy mondják: Szent Mihálykor keleti szél - Igen komoly telet ígér.
Szent Mihály napja után a fű akkor sem nőne tovább, ha harapófogóval húznák.
Az őszi vetésre az előtte levő vagy utána következő két hetet tartják a legalkalmasabbnak.

 

Megszületett Bíró László József, a golyóstoll feltalálója.
1899.09.29 - 112 éve történt
laszlo-biro-1-sized.jpgBíró László József nyughatatlan ifjúkorában szinte az összes létező szakmában kipróbálta magát. A későbbi feltaláló az orvosi egyetemen kezdett, majd foglalkozott grafológiától kezdve a festészeten át az autóversenyzésig sokmindennel. 1932-től több folyóiratnak és lapnak volt munkatársa, így került a nyomdák közelébe. Ott aztán addig-addig nézegette a nyomdagépeket, míg kitalálta, hogyan lehet összeállítani a folyamatosan író tollat egy tintával töltött hengerből és egy golyóból. 1938-ban két szabadalmat is bejegyeztetett Magyarországon a folyamatosan fejlesztett toll-találmányaira, a gyártáshoz folytatott kísérleteket azonban már külföldön végezte. Párizson keresztül Argentínába vezetett az útja, és használható, ma is ismert golyóstollára is itt kapott szabadalmat 1943-ban. A sok más találmánnyal is rendelkező Bíró Buenos Airesben hunyt el 1985-ben. Elismertségét bizonyítja többek között, hogy választott hazájában az ő születésnapja, szeptember 29. az Argentin Feltalálók Napja.

 

Megszületett Cervantes spanyol költő (Az elmés és nemes Don Quijote de la Mancha, Példás beszédek).
1547.09.29 - 464 éve történt

cervantes.jpg

Alcalá de Henaresben született.
Teljes nevén: Miguel de Cervantes Saavedra
Cervantes a lovagi nemességhez tartozó vagyontalan családból származott. A hosszú ideig tartó katonai szolgálat után csak egy alantas adószedői állást kapott. Az 1605-ben megjelent "Don Quijote de la Mancha" című lovagregényében - saját tapasztalatai alapján - parodizálva szembesítette a lovagkor kultuszát a megváltozott világgal. Az egykori büszke lovagot a spanyol állam nem tudja eltartani, nincs miből megélnie. Don Quijote kóbor lovaggá válik, saját elképzeléseinek foglya lesz, amibe belebolondul. A mű második részét 1615-ben adták ki. 

 

Londonban megalapították a Scotland Yardot.

new_scotland_yard.jpg

1829.09.29 - 182 éve történt

 

Meghalt Emile Zola francia író (Nana).
1902.09.29 - 109 éve történt
emile-zola1.jpgZola a naturalizmus egyik megteremtője és legfőbb képviselője az európai regényirodalomban. Első novelláskötete még fantasztikus - romantikus történetek gyűjteménye. 1871-ben kezdte meg nagyszabású, 20 kötetes regényciklusát, a Rougon - Macquart sorozatot, amelyben az emberek életének, cselekedeteinek magyarázatát az ősöktől örökölt adottságokban és a társadalomban, valamint a környezet alakító hatásában kereste. Művei végeredményben a kor társadalmának realista, leleplező erővel megrajzolt képét adták. Materialista világnézetének főbb gondolatait fogalmazta meg a négy evangéliumnak nevezett sorozat három elkészült regényében: Termékenység, Munka, Igazság. Ez utóbbi regénye a Dreyfus-ügy története, amelyben jelentős szerepet vállalt azzal, hogy megindította a per újrafelvételéhez vezető mozgalmat, amikor 1898. január 13-án híres nyílt levelét közzétette a köztársasági elnökhöz címezve: "J'accuse...", azaz "Vádolom..." címmel. Híres regényei - Patkányfogó, Germinal, A pénz, Párizs gyomra, Mouret abbé vétke, Hölgyek öröme, Nana - közül többet megfilmesítettek.

 

Megszületett Lech Walesa (Wałęsa) Nobel-békedíjas lengyel elektroműszerész, politikus, államfő.

454px-lech_walesa_-_2009.jpg

1943.09.29 - 68 éve történt


szeptember 28. -án

Felavatták az Esztergomot és Párkányt összekötő Mária Valéria hidat.

utazas_felvideki-portya-maria-valeria-hid_1215433689.jpg

1895.09.28 - 116 éve történt 

 

Megszületett Kabos László színész, komikus (Dollárpapa, A veréb is madár).

elgondolkodo.jpg

1923.09.28 - 88 éve történt

 

Megszületett Marcello Mastroianni olasz színész (Az édes élet, A nagy zabálás).
1924.09.28 - 87 éve történt

mastroianni_l.jpg

Eredeti neve: Marcello Vincenzo Domenico Mastrojanni 

 

Párizsban megszületett Brigitte Bardot francia színésznő.
1934.09.28 - 77 éve történt

bb1.jpg

Hobbija az állatvédelem. 1952-től filmezett. Játszott - többek között - "A normandiai odú", "A szerelem törvénye", "Trójai Heléna", "Egy párizsi nő", "Hímnem, nőnem", "Olajkeresők", "Don Juan" és "Brigitte Bardot - A saját történetem I-II." című filmekben. Levelezési címe: La Madrague, 83990 Saint-Tropez, France.

 

Budapesten megszületett Benedek Miklós színész (Hyppolit, a lakáj).
1946.09.28 - 65 éve történt

16.jpg

Jászai Mari-díjas érdemes művész, aki pályafutását 1969-ben a Nemzeti Színháznál kezdte. 1983 óta a Katona József Színház tagja. Szerepeiből: Rokonok, Téli rege, Úrhatnám polgár, Ahogy tetszik, Revizor, Hyppolit, a lakáj, Turandot, Lárifári hadnagy felszarvazása. 

 

Megszületett Sylvia Kristel holland filmszínésznő (Emmanuelle).

76e7x2f9yula2x96.jpg

1952.09.28 - 59 éve történt

 

Meghalt Louis Pasteur, francia kémikus és mikrobiológus.

pasteur3-sized.jpg

1895.09.28 - 116 éve történt 

 

Megszületett Jenifer Rush énekesnő.

jennifer-rush---jennifer-rush-1984-front-cover-15408.jpg

1960.09.28 - 51 éve történt

 

Meghalt André Kertész magyar származású fotóművész.

kertesz.jpg

1985.09.28 - 26 éve történt 

 

Meghalt William Edward Boeing amerikai mérnök, a Boeing gyár alapítója.

boeing.jpg

1956.09.28 - 55 éve történt

 

szeptember 27. -én

Vácon megszületett Jancsó Miklós filmrendező (Szegénylegények, Utolsó vacsora).
1921.09.27 - 90 éve történt
jancso3.jpgJogot, néprajzot és művészettörténetet tanult a kolozsvári egyetemen, majd 1950-ben Budapesten a Színművészeti Főiskola filmrendezői szakán is végzett.
Az ötvenes években híradófilmek készítésével kezdte pályáját, 1958-ban pedig megrendezte első saját játékfilmjét, A harangok Rómába mentek címmel. Későbbi filmje, a XIX. századi betyártörténetet feldolgozó Szegénylegények rengeteg fesztiválon nyert díjat, illetve kapott jelölést.
Az 1970-es évek elején Olaszországban élt, 1975-től pedig színházi darabokat is rendezett.
A komoly témák után a gegekkel teli új stílus felé fordult (Anyád!... a szúnyogok; Utolsó vacsora, Nekem lámpást adott).
1988-től címzetes tanár a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, a kilencvenes évek elején pedig a Harvard Egyetemen is tanított.
Jól felismerhető, egyedi képi stílusa miatt több külföldi rendező is példaképének tartja.
A Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művészt nemzetközi és hazai fesztiválokon is kitüntették Életmű-díjjal.

 

A vasút születésnapja
1825.09.27 - 186 éve történt

4_087a.jpg

Annak emlékére, hogy megnyílt az első vasúti pálya Angliában, Stockton és Darlington között. 

 

Megszületett Görög Zita fotómodell, műsorvezető, színésznő.

www.tvn.hu_656f62b82d520958c18bb312e5116815.jpg

1979.09.27 - 32 éve történt

 

Budapesten meghalt Ruttkai Éva színésznő (Butaságom története).
1986.09.27 - 25 éve történt

ruttkai_eva_45798_574174.jpg

Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész.
Emlékezetes alakítása a Szent Johanna, a Rómeó és Júlia címszerepe, valamint az Egy pikoló világos, a Butaságom története és a Szindbád című filmek főszerepe. 

 

Megszületett Meat Loaf, énekes.

33799_meat_loaf.jpg

1947.09.27 - 64 éve történt

 

szeptember 26. -án

New Yorkban meghalt Bartók Béla, világhírű magyar zeneszerző és népdalgyűjtő.
1945.09.26 - 66 éve történt
bartok_bela.jpgBartók Béla a pozsonyi gimnazista-évek után 1899-ben került Budapestre, a Zeneakadémiára. Itt ismerkedett meg Kodály Zoltánnal, akivel életre szóló, szoros szakmai és baráti kapcsolata alakult ki. Bartók egyszerre volt tökéletes népzenekutató, zenetanár, zongorista és zeneszerző. Egyedi zenei stílusa a magyar népdalok és a modern európai irányzat ötvözetéből alakult ki. Legismertebb művei A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin. Bartók rendszeresen kutatott és turnézott is külföldön. 1924-ben kutatásai eredményeiről sikeres könyvet adott ki A magyar népdal címmel, 1934-től pedig Kodállyal együtt a Magyar Tudományos akadémián dolgoztak egy népzenei kiadvány összeállításán. A háború miatt Bartók 1940-ben feleségével együtt az Egyesült Államokba menekült. Mire a keserves, sikertelen és gyakran munka nélküli külföldi évek után újra fellendült volna karrierje, egészségi állapota megromlott. Az 1945 szeptemberében bekövetkezett halálát leukémia okozta.

 

Meghalt Levi Strauss amerikai iparos, a farmernadrág névadója.

images.jpeg

1902.09.26 - 109 éve történt 

 

Budapesten meghalt Bláthy Ottó Titusz, a transzformátor szülőatyja.
1939.09.26 - 72 éve történt

image001.jpg

Bláthy Ottó Titusz a bécsi műegyetemen szerzett diplomát, majd a MÁV-nál, később a Ganz villamossági osztályán dolgozott. Itt ismerte fel a mágneses Ohm-törvény gyakorlati alkalmazását, így gépeit már számítások alapján méretezte. Sokat foglalkozott a különböző áramelosztó-rendszerekkel, és ennek köszönhetően hamarosan megszületett az első transzformátor, továbbá kifejlesztette és szabadalmaztatta az első wattmérőket és áramfogyasztás-mérőket is. Másik fő érdeme a nagyvasúti villamosmozdonyok fázisváltójának tökéletesítése volt.

 

Megszületett Olivia Newton-John angol színésznő (Pomádé – Grease).

olivia_newton-john-1.jpg

1948.09.26 - 63 éve történt 

 

Megszületett Serena Williams amerikai teniszbajnoknő.

serena-williams.jpg

1981.09.26 - 30 éve történt

 

Meghalt Paul Newman Oscar-díjas amerikai színész (Macska a forró bádogtetőn, Butch Cassidy és a Sundance kölyök).

paulnewman.jpg

2008.09.26 - 3 éve történt 

 

szeptember 25. -én

Henry Ford bevezette a napi 8 órás és heti ötnapos munkaidőt.

ford.jpg

1926.09.25 - 85 éve történt 

 

Meghalt Bujtor István színész, rendező, vitorlásversenyző, Bud Spencer magyar hangja.
2009.09.25 - 2 éve történt

20090804bujtorist3.jpg

Segédmunkásként és pincérként kezdett dolgozni. 1964-től szerepelt tv-filmekben, volt a győri Kisfaludy Színház, a József Attila Színház, a pécsi Nemzeti Színház, az Irodalmi Színpad és a Vígszínház tagja. 1978-tól 1988-ig dolgozott a Mafilmnél, 1990-től a Bujtor Film Kft. ügyvezető igazgatója volt. 1979-ben Balázs Béla-díjat kapott. Főbb szerepeiből: Stanley Kowalski (Williams: A vágy villamosa), Petrucchio (Shakespeare: Makrancos hölgy),
Legismertebb filmjei: Sándor Mátyás, A pogány Madonna, A három testőr Afrikában, Fekete gyémántok, A Pendragon legenda, A kőszívű ember fiai I-II., Álmodozások kora, Bors I-XV.

 

Megszületett Michael Douglas amerikai színész (Elemi ösztön).
1944.09.25 - 67 éve történt

images.jpeg

Feleségének, Catherine Zeta-Jonesnak ugyanezen a napon van a születésnapja.
Teljes nevén: Michael Kirk Douglas
Pályafutását a Broadway-n kezdte. 1962-től David Miller, 1965-től Anthona Mann, majd Melville Shavelson asszisztenseként dolgozott. 1969 óta filmezik.
Szerepeiből: San Francisco utcáin (tv-sorozat), Kóma, A Kína-szindróma, A Nílus gyöngye, Végzetes vonzerő, Tőzsdecápák.
Levelezési címe: c/o Creative Artists Agency Inc., 1988 Century Park East, Suite 1400, Los Angeles, California, 90067, USA. 

 

Megszületett Catherine Zeta-Jones walesi születésű, Oscar-díjas amerika színésznő (Briliáns csapda).

catherine-zeta-jones.jpg

1969.09.25 - 42 éve történt
Eredeti neve Catherine Jones, a Zeta vezetéknevet nagymamájától kölcsönözte.
Férjének, Michael Dogulasnek ugyanezen a napon van a születésnapja.

 

Megszületett Will Smith színész és énekes.

will_smith_photo.jpg

1968.09.25 - 43 éve történt 

 

szeptember 24. -én

Meghalt Kis Pippin a Frank Birodalom királya, aki létrehozta a Vatikánt.
0768.09.24 - 1243 éve történt

pippin_the_younger.jpg

A keresztény egyház fejének, Róma püspökének adományozta az itáliai fővárost és környékét, ezzel megalapozva a Pápai Állam, a Vatikán létrejöttét. 
Született: 714

 

Meghalt Szent Gellért itáliai származású szerzetes, az első magyar vértanú.
1046.09.24 - 965 éve történt
450px-szekesfehervar_puspokkut3.jpgSzent István király szolgálatában Imre herceg nevelője és a csanádi püspökség megszervezője volt.
Velencében született 980 körül, patríciuscsalád gyermekeként. Giorgio-Georgius (György) névre keresztelték. Édesapja, Sagredo Gerardo (Gellért) kalmár volt. 5 éves korában súlyosan megbetegedett, ezért szülei a San Giorgio-sziget monostorába vitték. Fogadalmat tettek: ha a kis György életben marad, egyházi pályára adják. A San Giorgio Maggiore bencés monostor szerzetesei buzgó imáinak köszönhetően a kisfiú felépült, és a rend tagjai közé lépett. 15 évesen elvesztette édesapját, akinek az emlékére vette fel a Gellért nevet. Tanulmányait a monostorban, majd a bolognai főiskolán végezte. Már 32 évesen megbízták a velencei San Giorgio Maggiore apáti tisztségével. 3 év múlva lemondott és a Szentföldre indult, hogy végigvándoroljon a Megváltó nyomdokain. Hajója viharba került, így az isztriai partvidékre vetődött. 1020 táján érkezett Magyarországra, a pécsi Mór püspökhöz, akivel Székesfehérvárra ment. A királyi udvarban Gellértnek látomása volt, amelyben egy hegy sziklái között holtan látta meg önmagát. Az Úr üzenete szerint nem a Szentföldre kellett mennie, hanem itt kellett maradnia, hogy a legnagyobb mennyei ajándékként elnyerje a vértanúság koronáját. Szent István a királyi udvarban tartatta, és fiának, Imre hercegnek a nevelésével bízta meg. 1023-ban Bakonybélbe vonult vissza, ahol remeteként több könyvet is írt. A legenda szerint egy napon kunyhója előtt, írás közben elnyomta az álom. Arra ébredt, hogy egy kis szarvasborjú telepedet melléje védelmet keresve. Megetette a kis árvát, és az nem is távozott tőle. Egy másik alkalommal sebesült farkas feküdt az ajtajában. Ellátta a sebét, és a kunyhójába vitte a szerencsétlen állatot. Amikor a farkas magához tért, hálás kutyaként megnyalta a remete kezét, és szelíden leheveredett a kis szarvas mellé. 1030-ban István Gellértre bízta a csanádi püspökség megszervezését, aminek társaival együtt becsülettel eleget is tett. Mindvégig az Istváni életmű megszilárdításán és továbbvitelén fáradozott. István halála után a keresztény és az európai értékrend védelmében szembe került Aba Sámuellel, akinek 1044-ben Csanádon a húsvétra tervezett koronázását megtagadta, a hatalommal szembeszállva megjósolta a pogánylázadást, a király halálát és saját maga vértanúságát. 1046-ban a Tiszántúlon Péter király uralma ellen a békési Vata vezetésével lázadás tört ki a pogányság visszaállításáért. Szeptemberben Gellért püspöktársaival Székesfehérvárról Budára tartott, hogy fogadja a számkivetettségből visszatérő Vazul-fiakat. Szeptember 23-án este megjövendölte, hogy az volt az utolsó vacsorájuk, majd másnap megjövendölte vértanúságukat is. A pesti révhez közel egy lázadó pogány csapat elfogta és megölte őket. Gellértet taligára tették, és a Kelenhegyről (ma: Gellérthegy) a mélybe taszították, "mellét dárdával átütötték, ezután egy sziklához vonszolták, és agyvelejét szétloccsantották". Holttestét először a pesti oldalon, a Boldogságos Szűz templomában temették el, majd Csanádra vitték. Sírjánál csodák és rendkívüli gyógyulások történtek. Szent László király kérelmére 1083.07.26-án szentté avatták. Az első magyar vértanú emlékét az Erzsébet-híddal szemben, a régi Kelenhegy sziklái között álló hatalmas bronzszobor, Jankovics Gyula gyönyörű alkotása őrzi. Szent Gellért magasra emelt jobbjában a szent keresztet tartja a város fölé, ezzel hirdetve, hogy a magyarok nemzetsége a kereszt jegyében született, és annak oltalma alatt áll.

 

szeptember 23. -án

Megszületett Romy Schneider osztrák születésű színésznő (A per, Mi újság, Cicamica?).
1938.09.23 - 73 éve történt

romy_schneider1.jpg

Eredeti néven: Rosemarie Magdelena Albach-Retty
Sissy hercegnő leghíresebb alakítója. 

 

Megszületett Richter Gedeon gyógyszergyáros, vegyész.
1872.09.23 - 139 éve történt

richter_gedeon.jpg

Richter Gedeon 1901-ben megvásárolta Buda-pesten a Sas Gyógyszergyárat, ahol a gyógyszerek magyarországi iparszerű előállítására laboratóriumot rendezett be, s Magyarországon elsőként kezdte meg - főként állati szervekből készült - organoterápiás készítmények előállítását. Ebből fejlesztette ki, s 1907-ben Kőbányán megalapította a róla elnevezett gyógyszergyárat. Kiváló, külföldön is elismert gyógyszereket kísérletezett ki és gyártott. Londonban és Bukarestben leányvállalatot szervezett, 34 államban bizományi raktárt létesített. A faji üldözés erősödésével előbb kitiltották a gyárából, majd egy időre újból visszaengedték. A fasizmus áldozata lett, halálának pontos időpontja bizonytalan.

 

Londonban meghalt Sigmund Freud osztrák ideg- és elmegyógyász, esszéíró, a pszihoanalízis megalkotója.

sigmund_freud_face.jpg

1939.09.23 - 72 éve történt 

 

Megszületett Bruce Springsteen amerikai énekes és gitáros (Born in the USA).
1949.09.23 - 62 éve történt

bs.jpg

Teljes nevén: Bruce Frederick Joseph Springsteen
Freehold-ban született, New Jersey államban, az USA-ban.

 

Belgiumban életbe lépett az eutanáziáról szóló törvény.

euthanasia.jpg

2002.09.23 - 9 éve történt 

 

szeptember 22. -én

Italo Marchiony szabadalmaztatta a fagylalttölcsért.
1903.09.22 - 108 éve történt

0.jpg

Az olasz származású, New York-i fagylaltárus, a korlátozott kehelyszám és a mosogatás helyett papírkúpokban, majd tésztából készített, préselt kúpokban árulta fagylaltját. A kúpokat az 1904-es angliai világkiállításon is bemutatták. Ez az ötlet sokat segített a fagylalt elterjedésén.
A sült ostyahenger már korábban ismert volt, a spanyolok által feltalált és a világ által használt kézműves tölcsért, a „spanyol tekercset” váltotta le a Marchiony-féle tölcsér. 

 

Megszületett Faludy György költő, műfordító.

1289925543_faludy_gyorgy.jpg

1910.09.22 - 101 éve történt

 

Megszületett Ronaldo brazil profi labdarúgó, a világ egyik legsikeresebb focistája.
1976.09.22 - 35 éve történt

230px-cristiano_ronaldo_in_real_madrid_2.jpg

Bento Ribeiro-ban, Rio de Janeiro közelében született. Tényleges születési dátuma szeptember 18, de a születési anyakönyvi kivonatban szeptember 22 szerepel.
Teljes nevén: Ronaldo Luis Nazário de Lima, beceneve a „Fenomén” portugálul: O Fenômeno, spanyolul: El Fenómeno.
A brazil labdarúgó-válogatott korábbi és a Corinthians jelenlegi csatára. A világbajnokságok történetének legeredményesebb góllövője 15 góllal. Háromszor lett az év labdarúgója, 1996-ban, 1997-ben és 2002-ben. 

 

szeptember 21. -én

A Béke napja
1999.09.21 - 12 éve történt

beke-vilagnapja-2.jpg

Az ENSZ Béke napja nemcsak a nemzetek közti békére hívja fel a figyelmet, hanem az erőszakmentes otthonok, közösségek és iskolák is előtérbe kerülnek. 

 

Megszületett Sinkovits Imre Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze.
1928.09.21 - 83 éve történt

sinkovitsimre.jpg

1928. szeptember 21. Budapest - 2001. január 18. Budapest
1948. - Belvárosi Színház
1949. - Ifjúsági Színház
1950-1958 - Nemzeti Színház
1951 - - Színház- és Filmművészeti Főiskola
1958-1963. József Attila Színház
1963 -tól haláláig, 38 éven keresztül a Nemzeti Színház tagja
Felesége: Gombos Katalin színművésznő(1929 - )
Öccse: Sinkó László színművész (1940- )
Gyermekei:
Sinkovits Vitai András (1951- ) színművész
Sinkovits Marianne (1954 - ) színművész

 

Megszületett Larry Hagman amerikai színész, Jockey Ewing a „Dallas”-ból.

2577404_larry-hagman1.jpg

1931.09.21 - 80 éve történt 

 

Megszületett Stephen King amerikai író.
stephen-king.gif

1947.09.21 - 64 éve történt 

 

Megszületett Xantus Barbara magyar színésznő, szinkronszínész.

18.jpg

1967.09.21 - 44 éve történt

 

Megszületett Leonard Cohen amerikai énekes, zeneszerző.

8565_leonard-cohen.jpg

1934.09.21 - 77 éve történt 

 

Elton John fellépett a Szovjetúnióban. Ő volt az első nyugati pop-sztár aki ott járt.

elton-john-006.jpg

1975.09.21 - 36 éve történt

 

szeptember 20. -án

Rómában megszületett Sophia Loren (eredeti nevén: Sofia Scicolone) színésznő.

sophia_loren1.jpg

1934.09.20 - 77 éve történt 

 

Budapesten megszületett Aradszky László táncdalénekes (Isten véled édes Piroskám).
1935.09.20 - 76 éve történt

aradszky_laszlo_1.jpg

Vécsey Ernő és Balassa Tamás tanítványa volt. 1962-ben a "Tessék választani" tánczenei verseny győztese lett, 1967-ben előadói díjat nyert a táncdalfesztiválon. Az első magyar aranylemezt ő kapta az "Isten véled édes Piroskám" című lemezért, majd a "Pókháló van már az ablakon" és az "Annál az első ügyetlen csóknál, drágám" is aranylemez lett. Vendégszerepelt az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, a Szovjetunióban, a Német Demokratikus Köztársaságban, Csehszlovákiában, Olaszországban, Franciaországban, Romániában, Kubában és Jugoszláviában.

 

Megkezdődött az első Cannes-i Filmfesztivál.
1946.09.20 - 65 éve történt

thumbnail.jpg

1939-ben lett volna az első, de a világháború miatt elhalasztották. 

 

szeptember 19. -én

Megszületett Kossuth Lajos államférfi, politikus.
1802.09.19 - 209 éve történt
images.jpegKossuth a nemzeti függetlenségért, a feudális kiváltságok felszámolásáért, s a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott XIX. századi küzdelem legnagyobb alakja volt. Nevéhez fűződött az Iparegylet megalakítása, valamint a gazdasági önállóság előmozdítására az első magyar Iparműkiállítás megszervezése. Kezdeményezője volt a Magyar Kereskedelmi Társaság, a Gyáralapító Társaság és a Védegylet megalakításának. 1848. március 17-től ő volt a gróf Batthyány Lajos vezette első magyar felelős kormány pénzügyminisztere, majd 1848 októberétől a Honvédelmi Bizottmány elnöke. A kormány lemondása után, 1848 novemberétől a végrehajtó hatalom a Bizottmányra szállt, amely őt választotta elnökévé. Így a szabadságharc alatt döntő befolyást gyakorolt az események menetére. A Habsburg - ház 1849. április 14-i trónfosztása után ő lett Magyarország kormányzója, ideiglenes államfője. 1849. augusztus 11-én Aradon lemondott és Görgeyre ruházta a hatalmat, majd az augusztus 13-i világosi fegyverletétel után emigrációba kényszerült, de élete végéig harcolt a magyar ügyért.

 

Wight szigetén megszületett Jeremy Irons Oscar-díjas angol színész (Die Hard – Az élet mindig drága, A vasálarcos).

jeremy-irons.jpg

1948.09.19 - 63 éve történt 

 

Megtalálták “Ötzi”-t, egy több ezer éves mumifikálódott férfit.
1991.09.19 - 20 éve történt

otzi.jpg

Ötzi similauni férfi volt, az Alpok Ötz-völgyi gleccserében, Ausztria és Dél-Tirol határvonalán találták. Jelenleg a Bolzano-i Városi Múzeumban őrzik.

 

szeptember 18. -án

Meghalt Jimi Hendrix amerikai gitáros, énekes, szerző.
1970.09.18 - 41 éve történt

170296_galeria_jimi_hendrix.jpg

Teljes nevén: James Marshall „Jimi” Hendrix
27 éves korában, álmában érte a végzetes fulladásos roham a Samarkand Hotelben, Londonban.
Az apartmanban talált szomorú vers, amit Hendrix írt, sokak szerint öngyilkosságának bizonyítéka. Egy másik, spekulatívabb nézet szerint Hendrixet meggyilkolták: altatót adtak be neki, majd Michael Jeffery manager által felbérelt gyilkosok megfojtották egy sállal. A legelfogadottabb elmélet szerint azonban Hendrix egyszerűen rosszul ítélte meg az altatók hatóerejét, és alvás közben megfulladt. 

 

Stockholmban megszületett Greta Garbo svéd színésznő (Ninocska).
1905.09.18 - 106 éve történt
482px-garbo_lenox_publicity.jpgEredeti nevén: Greta Lovisa Gustafsson
Pályafutását Svédországban bolti elárusítónőként kezdte. Színésznőként húszévesen aratta első sikerét egy divatos regény adaptációjában, majd Németországba, utána Amerikába ment.
Először némafilmekben szerepelt, később hollywoodi sztár lett.
A Garbo művésznevet vette fel, és egy magasnyakú pulóverfélére is átruházta. Ezt a ruhadarabot előszeretettel hordta, mivel előnyösen kiemelte arcának szépségét. Az európai közönség rajongott érte. Az "isteni" jelzőt ragasztották rá, mert megközelíthetetlen és elérhetetlen volt, még a filmvilág pletykái sem értek el hozzá.
Harminchat éves korában hagyott fel a filmezéssel, barátnőjével élt elvonultan a világtól, elrejtőzve a fotóriporterek elől. Az utókor így csak ifjú szépségére emlékezhet. Szerepeiből: "Anna Karenina", "Walewska grófnő", "Ninocska".

 

szeptember 17. -én

Aláírták az Egyesült Államok alkotmányát.
1787.09.17 - 224 éve történt

constitutionsigning1.jpg

Az alkotmány komoly súlyt helyezett a hatalmi ágak szétválasztására, de kevés teret szentelt az alapvetô emberi jogok megfogalmazásának. Ezt a hiányt pótolta a Bill of Rights, az alkotmányhoz csatolt 'első tíz kiegészítô módosítás', amely 1791-ben lépett hatályba. 

 

Vanessa Williams színésznő, énekesnő lett az első fekete bőrű szépségkirálynő Amerikában.

vanessa-williams.jpg

1983.09.17 - 28 éve történt

 

Meghalt William Henry Fox Talbot angol természettudós, a fényképezési eljárás egyik úttörője.
1877.09.17 - 134 éve történt

220px-william_henry_fox_talbot-_by_john_moffat-_1864.jpg

Talbot Daguerre - ral egy időben kidolgozta a papírra valófényképezés technikáját és a papírnegatívok számáraalkalmas előhívót. Dolgozta ki a róla elnevezett fényképsokszorosító eljárást (talbotypia).1843-ban készítette az első fényképnagyításokat és 1848-ban már megjelentette az első fényképekkel illusztrált könyvet.
(Született 1800.02.11) 

 

Megszületett Ken Kesey amerikai író (Száll a kakukk fészkére).

769px-kesey4.jpg

1935.09.17 - 76 éve történt

 

szeptember 16. -án

Megszületett Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas magyar orvos és kutató, a C-vitamin felfedezője.
1893.09.16 - 118 éve történt
szentgyorgyia.jpgBudapesten született.
Szent-Györgyi Albert 1917-ben szerzett Budapesten orvosi oklevelet, majd Európa több városában tanult biológiát, élettant, gyógyszertant, illetve fizikát és kémiát. Az 1920-as évek végén ismeretlen anyagot fedezett fel a mellékvesében, amelyet hexuronsavnak nevezett el. Miután második doktorátusát megszerezte Cambridge-ben, 1931-től újra Magyarországon dolgozott, és a szegedi tudományegyetemen növényekből próbálta kivonni a korábban felfedezett anyagot. Végül a paradicsompaprikával folytatott kísérletei során azonosította a hexuronsavat a C-vitaminnal, és segítségével a paprikából kiinduló C-vitamin gyártásának módszerét is kidolgozták Szegeden. A témakörben folytatott kutatásaiért 1937-ben kapott élettani-orvosi Nobel-díjat. 1947-től kezdve az Egyesült Államokban élt, és főként az izomműködés, a rosszindulatú daganatok, valamint a sejtszintű szabályozás területén folytatott kutatásokat. Több amerikai egyetemnek volt igazgatója vagy professzora, a Szegedi Orvostudományi Egyetem 1987-ben vette fel a nevét.

 

William Crapo Durant megalapította a General Motorst.

111706-500-0.jpg

1908.09.16 - 103 éve történt 

 

Megszületett Peter Falk amerikai színész, azaz Colombo.
1927.09.16 - 84 éve történt
peter-falk.jpgPeter Falk szakács volt, majd hivatalnokoskodott. 1956-ban New York-ban lépett először színpadra. 1958-tól filmezett és ugyanebben az időben megkezdődött televíziós karrierje is. Az 1960-as évek közepén produkciós céget alapított. Bár néhány jelentős mozidarabban szerepelt, neve és figurája összekapcsolódott Colombo felügyelővel, a detektívvel, akitl átható élvezettel és közvetlen humorral 1970-77 között tv - filmekben személyesített meg. A komédia valamivel erősebb műfaja, de drámákban is képes maradéktalan illúziót kelteni. Jobb szemét háromesztendős korában vesztette el tumor következtében. (Emiatt egyes szerződéskötések alkalmából diszkriminációk érték, ám az is igaz: testi fogyatékosságát szexepilként hasznosította.)

 

Megszületett David Copperfield bűvész, illuzionista.

david_copperfield_large.jpg

1956.09.16 - 55 éve történt

 

Megszületett Mickey Rourke amerikai színész. (9 1/2 hét, Angyalszív)

mickey-rourke332.jpg

1952.09.16 - 59 éve történt 

 

szeptember 15. -én

Megszületett Agatha Christie angol krimiíró, Miss Marple és Hercule Poirot megalkotója.
1890.09.15 - 121 éve történt

agatha_christie.jpg

A délnyugat-angliai tengerparti Torquay városában született, Agatha Mary Clarissa Miller néven.
A krimi koronázatlan királynőjeként is szokták emlegetni. 66 detektívregénye minden idők legnagyobb példányszámban elkelt könyvei között szerepelnek. Csak Shakespeare műveiből és a Bibliából adtak el többet.
Színpadi darabját, a "The Mousetrap"-et 1952 óta folyamatosan játszák, ami szintén rekord, semmilyen más színdarabot nem játszottak ennyi ideig.
Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt, de ezek kevésbé váltak ismertté. 

 

Megalapították a Greenpeace-t.

greenpeace-logojpg.jpg

1971.09.15 - 40 éve történt

 

Alexander Fleming felfedezte a penicillin antibiotikus hatását.

alexander_fleming.gif

1928.09.15 - 83 éve történt 

 

Megszületett Oliver Stone amerikai filmrendező (Tőzsdecápák, Született gyilkosok).
1946.09.15 - 65 éve történt

oliver_0.jpg

New Yorkban született, teljes neve: William Oliver Stone.

 

Megszületett Tommy Lee Jones amerikai színész (Macska a forró bádogtetőn, Man In Black).

tommx.jpg

1946.09.15 - 65 éve történt 

 

szeptember 14. -én

Megszületett Jack Hawkins angol színész (Ben Hur).

275-jack-hawkins.jpg

1910.09.14 - 101 éve történt 

 

Elhunyt Patrick Swayze amerikai színész, táncos, énekes és dalszövegíró (Dirty Dancing, Ghost).
2009.09.14 - 2 éve történt

patrick_swayze_cierna_kosela_2.jpgLos Angelesben halt meg 57 éves korában. Alkoholizmusáról halála után fél évvel nyilatkozott felesége. Elmondása szerint Swayze részegen egész más emberré vált, és sem ember, sem állat nem volt biztonságban a közelében. Az italról akkor szokott le, amikor felesége átmenetileg elhagyta őt. A színészt 2008 januárjában támadta meg a hasnyálmirigyrák. Csaknem két évig küzdött a kórral.
Olyan népszerű filmek sztárja, mint az 1987-ben bemutatott Dirty Dancing és az 1990-es Ghost, amelyekért Golden Globe-díjra jelölték, valamint az Észak és Dél című filmsorozat. A People magazin 1991-ben „a legszexibb élő férfinak” választotta.
Édesanyja koreográfus, tánctanár és táncos volt, a tőle tanultakat filmes karrierjében is kamatoztatta. A Grease című broadwayi musicalben Danny Zuko szerepében lépett fel filmes debütálása előtt. Ismertté akkor vált, amikor Francis Ford Coppola A kívülállók (The Outsiders) című 1983-as filmjében kapott szerepet. Első igazi sikerét az 1985-ös Észak és Dél (North and South) tévésorozatban aratta.
A nagy áttörést az 1987-es Dirty Dancing hozta Swayze-nek, amelyben tánctanárt alakított. Ebben a filmben nagy hasznát vette korábbi balett-táncos tanulmányainak. A Dirty Dancing alacsony költségvetésű produkció volt, de meglepetésre óriási sikert aratott az Egyesült Államokban és külföldön is. Ez volt az első film, amelynek videója elérte az egymilliós példányszámot. Swayze-t Golden Globe-díjra jelölték a szerepért.
Legnagyobb sikerét 1990-ben aratta, amikor bemutatták a Ghost (Kísértet) című Jerry Zucker alkotást, egy romantikus fantasy filmet, amelyben Demi Moore-ral és Whoopi Goldberggel szerepelt együtt.
Swayze 1996-ban súlyosan megsérült az Üzenetek a gyilkostól (Letters from a Killer) című film forgatása közben, miután leesett a lóról, a filmet 1999-ben végül mégis bemutatták. 2001-ben álszent tévéprédikátort alakított a Donnie Darko című filben.
2006. július 27-én először lépett fel londoni színpadon, Nathan Detroit szerepében a Macsók és macák (Guys and Dolls) című Joseph L. Mankiewicz-musicalben, Neil Jerzak oldalán. Utolsó filmes sztárszerepét a Christmas in Wonderland című vígjátékban játszotta (2007). 2007 augusztusában idősödő rocksztárt alakított a Powder Blue című 2009-ben bemutatandó filmben, először játszva egy filmben szintén színész öccsével Donnal. 2009 januárjában mutatták be a The Beast című FBI-sorozat 2008 nyarán Chicagóban forgatott pilot epizódját, amelyben Swayze Charles Barker FBI-ügynököt már súlyos betegen alakította.

 

Meghalt Tomas Masaryk cseh filozófus, politikus, Csehszlovákia első köztársasági elnöke.

tomas_masaryk.jpg

1937.09.14 - 74 éve történt

 

szeptember 13. -án

3Meghalt Szenes Iván író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző (Nemcsak a húszéveseké a világ).
2010.09.13 - 1 éve történt
intro.jpgBudapesten halt meg, 86 éves korában.
Szenes Iván minden idők legtermékenyebb magyar szövegírójaként csaknem kétezer dalszöveget írt. Legismertebb slágerei: Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Próbálj meg lazítani, Minden asszony életében, Nemcsak a húsz éveseké a világ, Isten véled édes Piroskám, Úgy szeretném meghálálni, Kislány a zongoránál, Minek él az olyan, Tölcsért csinálok a kezemből, Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Hosszú az a nap.
Évekig együtt dolgozott Hofi Gézával, e munkakapcsolat eredménye többek között a Macskaduett, a Söprik az utcát, vagy a Lazítani című szám. Több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában.
Szenes Iván 1945–1948 között köztisztviselő, 1948–1949-ben a Világosság című lap munkatársa volt, 1949–1950-ben a Fővárosi Népszórakoztatási Intézet, 1951–1956 között a Vidám Színpad dramaturgja. 1956–1961-ben az Országos Cirkusz Vállalat varietéosztályának és szabadtéri színpadainak művészeti vezetője. 1961–1979 között a győri Kisfaludy és a József Attila Színház dramaturgja. 1979-től a Vidám Színpad dramaturgja, kabarék szerkesztője, menedzsere.
A közszolgálati televízió műsorsorozatot indított dalaiból. A főműsor időben sugárzott adások nézettsége elérte a kereskedelmi televíziókét. Az internettől sem idegenkedő művész Klikkelj rám címmel írt egy XXI. századi slágert.

 

Megszületett Goran Ivanisevics horvát teniszező.

goran-ivanisevic.jpg.jpg

1971.09.13 - 40 éve történt 

 

Megszületett Roald Dahl angol író (Danny, a szupersztár).

6a00d83451c31c69e20147e14589f9970b-450wi.jpg

1916.09.13 - 95 éve történt

 

szeptember 12. -én 

Megszületett Linda Gray amerikai színésznő, Samantha a Dallas filmsorozatban.
1940.09.12 - 71 éve történt

sue_ellen_ewing_dallas_290x400.jpg

Eredetileg Sue Ellen szerepét játszotta. 

 

Amerikai állampolgár lett Arnold Schwarzenegger, aki 14 évvel korábban telepedett át Ausztriából.
1983.09.12 - 28 éve történt
the_real_arnold_schwarzenegger.jpgTeljes nevén: Arnold Alois Schwarzenegger
Amerikai testépítő, színész, üzletember és politikus, az Egyesült Államok-beli Kalifornia állam 38. kormányzója.
Fiatalkorában testépítő eredményeivel ért el sikereket, majd a filmezés felé fordult és hollywoodi akciófilmjeivel világhírűvé vált.
Schwarzenegger egy kis Graz közeli stájer faluban, Thalban született. Szülei katolikusok voltak, minden vasárnap templomba jártak, a család nehéz körülmények között élt.
Fiatalként Schwarzenegger – apja hatására – több sportot kipróbált, először 1960-ban fogott kezébe súlyzókat, amikor futballedzője csapattársaival együtt egy helyi edzőterembe küldte. Arnold 14 évesen a futball helyett testépítéssel kezdett foglalkozni. 1965 és 1980 között hétszer nyerte el a Mr. Olympia, hatszor a Mr. Universe címet.
Hazájában színészként és sportemberként nagy népszerűségnek örvendett, a grazi sportcsarnok is az ő nevét vette fel.
Amerikába ment, első filmszerepe az 1970-es Hercules New Yorkban, amin ő Arnold Strong néven szerepelt. A lehetetlen neve és butának tűnő akcentusa még évekig akadályozta a továbblépésben. 1982-ben hozta meg számára a világhírt az első rászabott szerep, a „Conan, a barbár”.
Sorozatos akciófilmjei során sztárrá vált, később könnyedebb, humorosabb szerepei is népszerűvé tették.
1986ban feleségül vette Maria Shriver-t, John F. Kennedy egykori amerikai elnök unokahúgát. 4 gyermekük van.

 

szeptember 11. -én

Terrortámadás következtében összeomlott a világ egyik legmagasabb épülete, a New York-i World Trade Center.
2001.09.11 - 10 éve történt

world_trade_center_1160603_1.jpg

Két eltérített utasszállító repülőgép csapódott a World Trade Center ikertornyaiba, melyek később összeomlottak. Egy másik gép a Pentagon épületébe csapódott. Hivatalos adatok szerint 2819-en halnak meg. 

 

A magyar dal napja
2011.09.11 - 0 éve történt

magyar-dal-napja-eger.mdn.jpg

A magyar dal napját először a Sziget fesztivál minusz egyedik napján tartották. 2010-ben a harmadik alkalommal kerül megrendezésre az immár országos szintre kiterjesztett esemény.
A pop- és rockzene mellett dzsessz-, népzenei, színházi, gyerek- és komolyzenei rendezvények is megtalálhatók a programban.
A szervezők szándéka szerint a magyar dal napját ezentúl minden év szeptemberének második vasárnapján tartják meg.

 

Megkezdték a Pentagon építését, amit eredetileg könyvtárnak szántak.
1941.09.11 - 70 éve történt

pentagon.jpg

Később Pentagon néven az amerikai hadügyminisztérium székháza lett. 

 

Moszkvában meghalt Nyikita Szergejevics Hruscsov szovjet-orosz politikus, párt és állami vezető.
1971.09.11 - 40 éve történt

nikita.jpg

Nyikita Hruscsov 1938-49 között az Ukrán Kommunista Párt első titkára, majd a Szovjetunió Központi Bizottságának titkára volt.
Sztálin halála után, 1953-ban lett az SZKP KB első titkára, és 1958-tól ő volt a Minisztertanács elnöke is. Nagy szerepe volt a sztálinizmus bűneinek leleplezésében. Tisztségeiből 1964-ben váltották le.

 

szeptember 10. -én

Meghalt I. (Nagy) Lajos magyar király, az első európai uralkodó, aki nagy győzelmet aratott a törökök felett.
1382.09.10 - 629 éve történt
nagy-lajos.jpgNagyszombaton 56 éves korában, súlyos betegség következtében halt meg.
I. Károly (Róbert) és Erzsébet lengyel hercegnő gyermekeként két bátyja korai halála után, 3 éves korában trónörökös lett. A nyilvánosság előtt 1335-ben, a visegrádi kongresszuson szerepelt először, majd megkapta az "Erdély hercege" címet. Apja halála után, 1342. július 16-án lépett trónra, és július 21-én koronázták királlyá Székesfehérvárott. Jelentős befolyást gyakorolt a kormányzására erős akaratú anyja. 1345-ben meghódolásra kényszerítette Horvátországot, 1346-ban a Velencei Köztársaság ellen indított - majdnem haláláig tartó - háborút, amelyben időnként alulmaradt. 1358-ban megkapta egész Dalmáciát, a szigetekkel együtt. Érvényesíteni akarta a magyar Anjouk itáliai trónigényét, valamint megbosszulni öccse, András herceg meggyilkolását, így 1347-48-ban és 1350-ben is személyesen vezetett hadjáratot Nápolyba Johanna királynő ellen. Végül 1352-ben véglegesen feladta itáliai terveit. Több hódító hadjáratot vezetett a Balkán félszigetre, végül sikerült Szerbiát a vazallusává tennie. A Keleti-Kárpátokon túl is viselt hadat. Nagybátyjával, III. Kázmér lengyel királlyal többször részt vett a litvánok és a tatárok elleni hadjáratokban. 1370-ben, Kázmér halála után megörökölte a lengyel trónt, ahol először anyja, majd Oppelni László herceg kormányzott. 1372-ben oroszországi vajdaság néven birodalmához csatolta Halicsot is. 1377-ben, az európai uralkodók közül elsőként délre küldött serege nagy győzelmet aratott I. Murád szultán serege fölött, és egy évtizedre megállította a törököket. 1378-ban Mariazellben templomot építtetett a győzelem emlékére, valamint a magyar zarándokok által rendszeresen felkeresett aacheni kápolnát is gazdagon megajándékozta. A magyar királyok között leginkább ő képviselte a lovagi eszméket, uralkodása idején nagyobb mértékben terjedtek el a lovagi szokások, a Szent László- és a Nagy Sándor-kultusz. 1367-ben megalapította a pécsi egyetemet. Élete utolsó éveiben a leprához hasonló betegségben szenvedett, amelyet türelemmel és keresztényi alázattal viselt. Az általa építtetett Katalin-kápolnában temették el Székesfehérvárott.

 

Erzsébet (Sissi) oszták császárné és magyar királyné a Genfi-tó partján merénylet áldozatául esett.
1898.09.10 - 113 éve történt

sissi1.jpg

Séta közben Luigi Luccheni olasz anarchista megtámadta és leszúrta.
A németek népszerű "Sissi" hercegnője a Wittelsbach-családból származó Miksa bajor herceg második leánya volt. Erzsébet hercegnő 1854-ben ment hozzá Ferenc József osztrák császárhoz. Szépségével és kedvességével nagy népszerűségnek örvendett. A családot ért tragédiák - többek között fiának, Rudolf hercegnek az öngyilkossága - súlyos depressziót okoztak nála, amelyet hosszabb európai utazásokkal próbált enyhíteni. Nehezen viselte a szigorú bécsi udvari etikettet, ezért többnyire Korfun az Achilleion kastélyban, vagy Magyarországon, Gödöllőn tartózkodott. 

 

Svájc alatt megnyitották a nagy hadronütköztető gyűrűt, röviden LHC-t.

lhc_hall_1.jpg

2008.09.10 - 3 éve történt

 

Nürnbergben meghalt a zsebóra feltalálója, Peter Henlein német műszerész.
1542.09.10 - 469 éve történt

strauss-pbs.jpg

1485 körül született. 

 

szeptember 9. -én

A törökök 60-70 ezer fős hadserege megostromolta a Dobó István parancsnoksága alatt álló egri várat.
1552.09.09 - 459 éve történt

var17.jpg

A kb. 2000 fős várőrség öt hét alatt visszaverte a támadást, visszavonulásra kényszerítette a török sereget. Eger várának döntő szerepe volt a Felvidék védelmében, a törökök csak 1596-ban tudták elfoglalni ezt a végvárat. 

 

Megszületett Latinovits Zoltán színész, (Isten hozta, őrnagy úr!).
1931.09.09 - 80 éve történt

532447_29ade39ca00cef489fbc93222cee5bb8_wm.jpg

Érdemes művész, a magyar színházművészet kiemelkedő egyénisége, posztumusz Kossuth-díjas.
Édesanyja Gundel Katalin, a legendás vendéglátós família sarja. Második férjétől, Frenreisz Istvántól születtek Latinovits féltestvérei, (művésznevén) Bujtor István és Frenreisz Károly.
Építész diplomát szerzett, majd a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. 1962-ben került a fővárosba, a Vígszínházhoz. Játszott és rendezett Veszprémben. Utoljára a Fővárosi Operett Színházban lépett fel. Szuggesztív indulatok, belső tűz, az érzelmek és az értelem harmóniájából fakadó alakábrázolás jellemezte művészetét. 1959-ben filmezett először. Több mint ötven filmben játszott, legemlékezetesebbet az Isten hozta őrnagy úr és a Huszárik Zoltán rendezte Szinbád szerepében alakított. Kiváló volt Ady, József Attila, Illyés Gyula verseinek előadójaként is. Rendezőként is a megszállottság és a kérlelhetlen igényesség jellemezte.
Latinovits sokat viaskodott az akkori hatalom képviselőivel, igazságkeresését, jobbító szándékát írásban is megfogalmazta a Ködszurkáló című (1973) önéletrajzi kötetében. A kortársak meg nem értése felőrölte idegeit. Máig vitatott, hogy a balatonszemesi vasútállomáson "véletlen" baleset történt-e vele vagy öngyilkos lett.
Szegénylegények (1965), Hideg napok (1966), Isten hozta, őrnagy úr! (1969), Szindbád (1971)

 

Megszületett Hugh Grant angol színész (Igazából szerelem, Keserű méz).
1960.09.09 - 51 éve történt

78110490.jpg

teljes nevén: Hugh John Mungo Grant 

 

Meghalt Máté Péter énekes, zeneszerző (Elmegyek, Hull az elsárgult levél).
1984.09.09 - 27 éve történt
 

mate-peter.jpg

37 évesen, szívroham következtében hunyt el.
A huszadik század egyik legkiemelkedőbb magyar zenei tehetsége volt. Feleségével Dékány Saroltával, valamint az Expressz együttessel is dolgozott együtt.
Életében mindössze 4 lemeze jelent meg, halála óta több mint 20. Elmegyek” című dala „Nicolas” címmel, Sylvie Vartan előadásában világsláger lett.

 

szeptember 8. -án

Megtalálták a Szemere Bertalan miniszterelnök által Orsova mellett elásatott Szent Koronát.
1853.09.08 - 158 éve történt

0015_p2180_maxi.jpg

1849. augusztus 23-án ásták el.

 

 

Kisasszony vagy Kisboldogasszony napja
0600.09.08 - 1411 éve történt

rozsafuzer-kiralynoje1.jpg

Az Egyház Szűz Mária születésnapját ünnepli ilyenkor.

 

Megszületett Blaha Lujza színésznő, a nemzet csalogánya.
1850.09.08 - 161 éve történt
361px-blaha_lujza_10._szam._1896._43._evfolyam.jpgRimaszombaton született.
A Riedl Lujza néven született primadonna anyja és apja is vándorszínész volt. Kölesi Lujza néven először gyerekszerepeket játszot Győrött, majd Budára és Szabadkára szerződött. 1866-ban feleségül vette Blaha János karmester, aki sokat foglalkozott neje zenei képzésével. Férje 1871-es halála után Blaha Lujza még kétszer kötött házasságot, először egy földbirtokossal kötötte össze az életét, majd válásuk után Splényi Ödön báróhoz ment feleségül. 1872-ben a Nemzeti Színházhoz került, 1875-től megszűnéséig pedig a Népszínházban játszott, de 1901-ben a Nemzeti örökös tagja lett. A Népszínház neki köszönheti, hogy méltó vetélytársa lett a pesti német színháznak, játékstílusa tökéletesen alkalmas volt a magyar népszínművek előadásához. Utolsó nagy sikerét a Nagymama című operettben aratta 1908-ban, 1910-ben végleg visszavonult a színjátszástól. 1893-ban villát vásárolt Balatonfüreden, ahol 1916-ig igen sok időt töltött; az épület a mai napig áll a róla elnevezett utcában.

 

Megszületett P!nk amerikai énekesnő, színésznő, dalszerző.
1979.09.08 - 32 éve történt
p-nk-close-up.jpgEredeti nevén: Alecia Beth Moore
Doylestown, Pennsylvania-ban született.
Kétszeres Grammy-díjas.
Albumai: Can’t Take Me Home,M!ssundaztood, Try This című lemezén szereplő Trouble című dallal Grammy-díjat nyert.
Kis szünet után 2006-ban jelentette meg negyedik lemezét, I'm Not Dead címmel. Turnéja alkalmával kétszer is ellátogatott Budapestre.
Ugyanebben az évben négyéves kapcsolat után összeházasodott a motorversenyző Carey Harttal, ám 2007 végén az újságok szakításukról cikkeztek.
2008 októberében jelent meg ötödik albuma, Funhouse címmel. Ezen hallható a So What, Pink első olyan száma, amellyel szólóban tudta vezetni az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistát. Az albumból eddig négymillió példány kelt el világszerte. Pinknek 7 tetoválása van, köztük az egyik a M!ssundaztood nagylemezének vonalkódja (a nyakán hátul).

 

szeptember 7. -én 

Megszületett David Packard, a Hewlett-Packard cég egyik alapítója.
1912.09.07 - 99 éve történt
packard.jpgA villamosmérnök David Packard az egyetemen ismerkedett meg későbbi üzlettársával Bill Hewlett-tel. A tehetséges ifjaknak egyik tanáruk szerzett állást és ösztöndíjat tanulmányaik befejezése után, ő beszélte rá Packardékat a cégalapításra is. 1938-ban egy bérelt garázsban indították el műszaki vállalkozásukat, a piacra egy hangfrekvencia-generátorral törtek be. Első komoly rendelésüket a Disney-cégtől kapták, 1950-ben már háromszáz különféle terméket gyártottak vállalatok számára. 1972-ben az első, széles körben népszerűvé vált számológépük után álltak át a tömegtermelésre. Belefogtak a számítógépgyártásba, amiben nemsoká világviszonylatban is vezető szerepük lett. Üzleti sikerüket annak is köszönhették, hogy alkalmazottaikról egyedülálló módon, maximálisan gondoskodtak. 1978-ban a páros felhagyott a cégvezetéssel, és H-P márkajelzésű marhákat kezdtek tenyészteni Idahoban. Packard vagyona 1995-ben 3,7 milliárd dollár volt, életében 1 milliárd dollárt fordított jótékonysági célokra.

 

szeptember 6. -án

Meghalt Mária Valéria, aki Ferenc József császár és magyar király és Sissy bajor hercegnő lánya volt.
1926.09.06 - 85 éve történt
marie_valerie_austria.jpgAlsó-ausztriai wallseei kastélyában 56 éves korában halt meg.
Ferenc József császár és magyar király és Erzsébet (Sissy) bajor hercegnő legkisebb lánya .
Magyar-nemzeti szellemben neveltették, majd 1883-tól Bécsben német nyelvet, történelmet és irodalomat tanult. Édesanyjához hasonlóan több lírai költeményt is írt, amelyek kis példányszámban 1884-ben verseskötetben is megjelntek, naplója jelentős forrásmű a történészek számára, valamint pedagógiai tartalmú vallásos elmélkedései is említésre méltók. Közösen adta ki a császárnéval az "Ein Herbst im Süden" ("Egy ősz délen") című könyvet. Gyakran ekísérte édesanyját magyarországi, salzkammerguti, merániai, németországi, franciaországi és angliai utazásaira. 1890-ben házasságra lépett harmadfokú unokatestvérével, a Habsburgok toscanai ágából származó Ferenc Szalvátorral. Mária Valéria szívesen folytatott jótékonysági tevékenységet. A wallseei kastélyban töltötték idejük nagy részét, ahol az egyik épületben az első világháború idején katonai kórházat rendezett be, majd a "Mária Valéria Szegénykórház és Öregek Otthona" nevű intézményt alapította meg, amiért a helybéliek "Wallsee angyalá"-nak nevezték el. Emellett finanszírozta kolostorok és templomok működését, a szegények megsegítésére alapítványokat hozott létre, valamint több jótékonysági egyesület védnöke is volt. Az ausztriai fordulat után az 1919. évi Habsburg-törvényt elismerte, a lemondási nyilatkozatot aláírta, így megtarthatta vagyonát és Ausztriában maradt. Az alsó-ausztriai Sindelburghban nyugszik.

 

Forgalomba hozták az első Barbie-babát.
1959.09.06 - 52 éve történt

barbie-large.jpg

A Mattel Játékgyártó cég hozta forgalomba. 

 

szeptember 5. -én

Zanzibarban (Tanzánia) megszületett Freddie Mercury angol rock-énekes, a Queen együttes tagja.
1946.09.05 - 65 éve történt

freddie_mercury.jpg

Eredeti nevén: Faroukh Bulsara
Mercury együttese, a Queen 1971-től dolgozott együtt. Első albuma 1973-ban jelent meg. Hírnevét az 1975-ben kiadott "One Night at the Opera" című nagylemezzel és az azon szereplő"Bohemian Rapsody" című dallal alapozta meg.Élete végéig dolgozott, s az 1991 elején megjelent "Innuendo" című lemez ugyanúgy listavezető lett, mint az együttes sikerszámaiból összeállított örökzöld lemez.
A botrányairól is közismertté vált sztár-énekes iráni származású volt: családjával az indiai Bombay-n át került Londonba, ahol először grafikusművészi diplomát szerzett. AIDS végzett vele. 

 

Meghalt Kalkuttai Teréz anya Nobel-békedíjas Indiában élt, albán származású apáca, misszionárius.
1997.09.05 - 14 éve történt

terez_anya.jpg

Polgári nevén: Agnes Gonxha
Teréz Anya 1950-ben alapította meg a "Szeretet Misszionáriusai" elnevezésű közösséget. A Nobel -békedíjat 1979-ben kapta a szegények, a nélkülözők, betegek és árvák közötti emberbaráti tevékenységéért. Először 1986-ban, majd 1989-ben járt Magyarországon, és akkor részt vett rendjének budapesti házalapításán. Közösségének 4 nővére telepedett le hazánkban. 1995 októberben jelent meg életrajzi műve Az egyszerű út címmel. 1996. október 1-jén Bill Clinton amerikai elnök az Amerikai Egyesült Államok díszpolgárává fogadta. Betegsége miatt 1997-ben visszavonult, 1997.09.05-én elhunyt. 1999. július 26-án Kalkuttában elkezdődött boldoggá avatásának folyamata, 2003.10.18-án avatta boldoggá II. János Pál pápa.

 

szeptember 4. -én

Meghalt Móricz Zsigmond író, újságíró, szerkesztő, szerkesztő (Légy jó mindhalálig).
1942.09.04 - 69 éve történt
moricz_zsigmond_302933_56949.jpgA XX. századi magyar realista próza kiemelkedő alakja.
Móricz országos hírnevet a Nyugatban 1908-ban megjelent Hét krajcár című elbeszélése hozta meg. 1909-ben közzétette első novelláskötetét, Ady Endre üdvözölte, barátságuk szellemi szövetséggé vált. Üdvözölte a polgári forradalmat, és kezdetben reményeket fűzött a Tanácsköztársasághoz is. A kommün bukása után kizárták a Kisfaludy Társaságból, írásait egy ideig csak a Nyugat és az Est-lapok közölték. 1929 decembere és 1933 januárja között Babitssal közösen szerkesztette a Nyugatot.1939-ben megvette a Kelet Népe című lapot, s azt szerkesztette haláláig. Kiváló életművéből is kiemelkedik az Erdély - trilógia, a Légy jó mindhalálig, az Úri muri, a Rokonok és az Árvácska. Művészetével ő lett a magyar kritikai realizmus beteljesítője.

 

Kenderesen újratemették vitéz nagybányai Horthy Miklós altengernagyot.
1993.09.04 - 18 éve történt

39776.jpg

Kenderesen újratemették vitéz nagybányai Horthy Miklós altengernagyot, a Magyar Királyság egykori kormányzóját, feleségét jószáshelyi Purgli Magdolnát és ifj, nagybányai Horthy Miklóst, a kormányzói pár kisebbik fiát. 

 

Geronimo fogságba kerülésével befejeződött az amerikai indián háború.
1886.09.04 - 125 éve történt

geronimo.jpg

Geronimo mindössze 38 fős a kis csoportjával volt az utolsó független indián csoport, akik nem ismerték el az Amerikai Egyesült Államok kormányát. Az ellenállás 1886 szeptember 4-én ért véget, amikor Geronimo megadta magát az Egyesült Államok hadseregében szolgálóNelson A. Miles tábornoknak a Skeleton-kanyonnál, Arizonában.
Otthonától távol, Oklahomában halt meg.

 

Meghalt Albert Schweitzer Nobel-békedíjas elzászi orvos, lelkész.

albert2.jpg

1965.09.04 - 46 éve történt 

 

Megszületett Beyoncé amerikai énekesnő, színésznő a Destiny’s Child egykori tagja.

beyonce-love-letters.jpg

1981.09.04 - 30 éve történt

 

szeptember 3. -án

Királlyá koronázták IV. (Kun) Lászlót. Uralkodását anarchia, a bárók hatalmának megerősödése jellemezte.
1272.09.03 - 739 éve történt
to441kk128a.jpg1626-ben született V. István magyar király és Erzsébet, Szejhán kun fejedelem leányának gyermekeként. 1272-ben koronázták királlyá, de eleinte anyja uralkodott helyette. 1277-ben nyilvánították nagykorúvá. Uralkodása idején végzetesen meggyengült a királyi hatalom, az országot az egymással marakodó bárói csoportok uralták. Próbálkozott a rendi jellegű kormányzás bevezetésével is, ugyanakkor családi kötődése miatt a pogány kunokra támaszkodott, és ez nem volt összeegyeztethető. Rossz viszonyba került az egyházzal, mivel a keresztény erkölcsöket nyíltan semmibe vette és a kunokat feltűnő kedvezményekben részesítette. 1279-ben a kunok megkereszteléséről és letelepedéséről végül törvényt kellett hoznia. Többször összeütközésbe került a főurakkal és a főpapokkal, kétszer az egyházból való kiközösítéssel sújtották. Két alkalommal a trónjától is meg akarták fosztani, trónkövetelőként a Velencéből behívott András herceget (a későbbi III. Andrást) léptették fel. Időnként még a kunokkal is szembekerült, így az állandó belső zűrzavar miatt nem vállalkozhatott külpolitikai akciókra. Utolsó éveit kedvelt kunjai körében töltötte, akik - a sors fintoraként - meggyilkolták. Csanádon temette el Gergely csanádi püspök.

 

Megszületett Ferdinand Porsche német autókészítő (Porsche, Volkswagen). 

427px-bundesarchiv_bild_183-2005-1017-525-_dr._ferdinand_porsche.jpg 
1875.09.03 - 136 éve történt 

 

Meghalt Eduard Beneš cseh politikus, miniszter és köztársasági elnök (1935).
1948.09.03 - 63 éve történt

2-11-img563.jpg

A csehszlovákiai kisebbségek sorsa a második világháború után igen mostohára fordult: az újjáalakult csehszlovák állam legelső megnyilvánulásai, így Edvard Beneš elnök dekrétumai, röviden a Beneš-dekrétumok között szerepelt a nem szláv nyelvű etnikumok, azaz a németek és a magyarok kollektív bűnösségének elve, illetve a szláv nemzetállam megteremtésének szándéka. 

 

Megszületett Görbe Nóra, a Linda-filmek nyomozója.

gorbe_nora053.jpg

1956.09.03 - 55 éve történt 

 

Megszületett Charlie Sheen amerikai színész (Nagy durranás, Tőzsdecápák).

charlie-sheen-in-red-shirt.jpg

1965.09.03 - 46 éve történt

 

szeptember 2. -án

Véget ért a II. világháború. A japán küldöttség aláírta az amerikaiak előtt a kapitulációs okmányt.
1945.09.02 - 66 éve történt
sovietsamericansendwwii.jpghadihajó fedélzetén történt az aláírás.
A háború befejezésének előzményei: 1945. augusztus 6-án, illetve 9-én az amerikai légierő atombombát dobott Hirosima, illetve Nagaszaki japán városokra. Főként ennek hatására a japán vezetés -miután 1945. augusztus 14-én bejelentette, hogy elfogadja az európai háború lezárását követően Potsdamban összeült értekezlet Nyilatkozatát. A kapitulációról szóló okmányt az amerikai Missouri hadihajó fedélzetén írták alá a felek. Ezzel a szövetségesek győzelmével véget ért az 50 milliós emberáldozatot követelő II. világháború.1951. szeptember 8-án 48 állam békeszerződést kötött Japánnal San Franciscóban. (Valójában különbékét kötöttek, amelyet aláírt az Egyesült Államok, Nagy - Britannia és Franciaország, de nem írta alá például a Szovjetunió, Kína, India. Ezzel a békekötés is részévé vált a hidegháborús felek szembenállásának.) A szerződés elismerte Japán teljes szuverenitását, ugyanakkor Japán lemondott néhány vitatott területről (Tajvan, Kuril-szigetek, Dél-Szahalin) és elismerte Korea függetlenségét.

 

Megszületett Keanu Reeves libanoni születésű színész. (Matrix)

keanu-reeves159.jpg

1964.09.02 - 47 éve történt 

 

Megszületett Salma Hayek mexikói születésű színésznő. (Desperado) 

salmahayek300.jpg

1966.09.02 - 45 éve történt

 

szeptember 1. én

A II. világháború emléknapja
1939.09.01 - 72 éve történt
 

59474auschwitz_lager.jpg 

1939-ben Németország megtámadta Lengyelországot - és ezzel kezdetét vette a "II. nagy háború", amelyet az utókor II. világháborúként ismer. Világszerte ezen a napon emlékeznek meg a 6 évig tartó, Európát megviselő pusztító és embertelen időszakról. 

 

A Szlovák Köztársaság nemzeti ünnepe – a szlovák alkotmány napja.
1992.09.01 - 19 éve történt
 

514453_ustava-slovenskej-republiky-ustava-sr.jpg 

Szlovákia 1993. január 1-jén vált ismét önálló állammá, mivel felbomlott a Csehszlovák köztársaság. Az újkeletú Szlovák Köztársaság parlamentje még 1992. szeptember 1-jén elfogadta az ország új alkotmányát, bár igazi önállóságukat csupán fél év múlva mondhatták ki.

 

Megszületett Gloria Estefan, énekesnő, a latin popzene képviselője. 

conversations-cinema-90-miles-documentary--ww_jhyonobl.jpg 
1957.09.01 - 54 éve történt